Élet-Stílus

Napster – a megvásárolt fekete bárány

A sokat vitatott zeneletöltő szolgáltatás Németországban is elindítja fizetősre áttervezett szolgáltatásait.

Az 1999-ben kezdődött történet most úgy tűnik, folytatódik. Az első filecsrélő kiagyalója, Shawn Fanning a tizennyolc éves egyetemista akkoriban nem gondolta hogy, az általa megálmodott Napster felforgatja majd a zenei világot. A vitatott program új korszakot hozott az internetes letöltések történelmébe. 2001-ig szinte minden szerzői jogvédő szervezet ezt a programot tartotta a legnagyobb ellenségének és mindent megtett azért, hogy írmagja se maradjon az igen sikeres filecserélő rendszernek.

A sokáig tartó Napster-csata végén, az illegális fájlmegosztás oszlopos képviselője végülis meghátrált és bezárta weboldalát. Az MP3 rajongók kénytelenek voltak máshonnan lenyúlni a legfrisebb CD-k anyagát. Természetesen a Napster neve igen értékes márkanévként végülis az egyik nagy kiadó birtokába került és Shawn Fanning rengeteg pénzt kaszált a saját becenevéért. A Bertelesmann már a csata közben is úgy gondolta, hogy érdemes sok milliót áldozni a rendszerre, és kifizette egy összegben az korábbi lázadót. A Napster aztán évekre eltűnt a címoldalakról, bár mindenki sejtette, hogy lesz még visszatérés.

A legális szolgáltatást kínáló Napster 2.0 2003-ben az USA-ban, 2004-ben Kanada és az Egyesült Királyság elfogadott szolgáltatásává szelídült. A legújabb hírek szerint most Németországban is elindul a fizetős Napster, mintegy 1,5 millió zenével a katalógusában.

A Napster tehát visszalopódzik a köztudatba jelentős profitot eredményezve a már kevésbé lázongó zenei kiadóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik