Élet-Stílus

John Lennonért virrasztottak New Yorkban

A jeges téli időjárás ellenére több ezren virrasztottak csütörtökön a New York-i Central Parkban John Lennon meggyilkolásának 25. évfordulóján.

Az immár két és fél évtizedes hagyományoknak megfelelően Lennon rajongói és tisztelői gyertyákkal a kezükben elzarándokoltak a Dakota-házhoz, a békeharcos zenész utolsó lakhelyéhez, amely előtt 1980. december 8-án este lelőtte őt egy kóros lelkű fiatalember. Yoko Ono, John özvegye ezúttal is kitett két gyertyát a 7. emeleti lakás ablakába és megköszönte a sokaságnak a megemlékezést, majd csatlakozott a tömeghez.

Innen alig néhány méterre van a parknak az a szeglete, amelyet New York város 1984-ben Strawberry Fields-nek nevezett Lennon egyik legszebb dala után, és itt avatták fel az emlékhelyet, amelynek középpontjában egy kör alakú mozaik fekszik, Imagine felirattal.

A mozaikot ezúttal is virágok szegélyezték, közepére pedig rózsákból kirakták a békejelet. Helyi idő szerint 22.50 perckor, a gyilkosság időpontjában egy perces csenddel adóztak a mindössze 40 évet élt John Lennon emlékének. Nemcsak Lennon alakját, hanem zenéjét is felelevenítették az évforduló alkalmából.

Egy amatőr zenekar az 1968-as White Albumnak, a Beatles pályafutásának egyik csúcspontjának a dalait játszotta. Többen az összejövetelt háború- és Bush-ellenes jelvények osztogatására használták fel, volt, aki “a CIA ölte meg John Lennont” táblával érkezett, mások meditációval emlékeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik