Élet-Stílus

Újabb bírság a Microsoftnak

A világ legnagyobb számítógépprogram-gyártójára, az amerikai Microsoftra továbbra is sok a panasz a piacvezető szereppel való kereskedelmi visszaélés miatt. Legújabban a dél-koreai versenyfelügyelet bírságolta meg 32 millió dollárra a vállalatóriást.

A pénzbírság mellett arra kötelezték a Microsoftot, hogy a Windows XP kezelőrendszerből vegye ki az üzenetküldő szolgáltatást, mert ez a fajta árukapcsolás, a Windows XP túlnyomó piaci helyzete miatt, rontja más üzenőprogramok esélyét a vevőhöz jutásban.

Ezelőtt a Microsoft októberben fizetett 761 millió dollárt, peren kívüli megegyezésben, miután régi ellenfele, az amerikai RealNetworks programszerkesztő beperelte a monopóliumellenes jogszabályokra hivatkozva. A két évvel ezelőtt beadott keresetben a RealNetworks azzal vádolta a Microsoftot, hogy piaci hegemóniáját kihasználva, kezelőrendszerével együtt a MediaPlayer lejátszó telepítésére kényszeríti a számítógépgyártókat. Novemberben hasonló ügyben, és ugyancsak peren kívüli megállapodás keretében, a Microsoft 30 millió dollárt fizetett a dél-koreai Daum Communications Corp. internetes tartalomszolgáltatónak is.

Az eddigi egyik legemlékezetesebb ügyben, tavaly márciusban, az Európai Bizottság 497 millió eurós bírságot rótt ki a Microsoftra, egyszersmind szintén arra kötelezte a céget, hogy vegye ki a Windowsból a MediaPlayert, és közölje azokat a kódokat, amelyek szükségesek a Windows és a versenyző kezelőrendszerek közötti párbeszédhez. Ez utóbbival a Microsoft nagyrészt még mindig adós a bizottság szerint – emlékeztet az AFP hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik