Élet-Stílus

Sober.Z vírus – megbénult az MSN és a Hotmail

Ismét körbefertőzték a világ számítógépeit a Sober-vírus új változatai és a jónak semmiképpen sem nevezhető "áldásból" ezúttal kijutott a Microsoftnak is, amelynek egyszerre két népszerű szolgáltatása, a Hotmail levelezőrendszer és az MSN is ideiglenesen megbénult.

A kártevő Win32/Sober.Z@mm verziója hatalmas mennyiségű e-maillel árasztotta el a Hotmail és az MSN szervereit, így bénítva meg az e-mail forgalmat. A Microsoft időközben már kénytelen volt kiadni egy közleményt is, amelyben igyekezett a figyelmet felhívni a problémára és jelezte, hogy akár napokig is fennakadások lehetnek a hotmailes címekre küldött elektronikus levelek továbbításában, illetve az MSN elérésében.

“Jelenleg is több szolgáltatóval, – így például a Comcasttal – közösen a probléma megoldásán dolgozunk, ám ez időbe telik. Ezért az emberek megértését kérjük. Igyekszünk minél előbb megoldani a kialakult helyzetet” – nyilatkozta Brooke Richardson, a redmondi konszern termékmenedzsere. Számos blogban arról lehetett olvasni, hogy a Comcast előfizetői közül többen is hibaüzeneteket kaptak, amikor megpróbáltak egy, a Hotmailnél vagy az MSN-nél regisztrált e-mail címre elküldeni egy levelet.

A Microsoft szakemberei mindenesetre bizakodóak és azt remélik, hogy – ha több napos késéssel is – de mindenki meg fogja kapni a neki küldött elektronikus leveleket. A probléma egyébként a hétvége óta áll fen és még mindig nem sikerült megoldani.

A Sober-vírus először 2003-ban tűnt fel, a Windows operációs rendszerek valamelyik változatát futtató számítógépeket támadta meg, majd a megfertőzött gépekről minden, a címlistában talált címre spam e-maileket küldött. A megnövekedett e-mail forgalommal gyakran nem tudnak megbirkózni az e-mail szerverek és megbénul az elektronikus levelezés. A Sober legutóbbi változata, a Sober.Y novemberben jelent meg, ám ez már nem spam e-maileket küld a megfertőzött számítógépekről, hanem különböző programokat telepít fel rájuk. Nem véletlen, hogy ez a kártevő a legmagasabb besorolást kapta az F-Secure számítógépes biztonsági cég riasztási listáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik