Élet-Stílus

Egyre több a tüdőgyulladásos megbetegedés

Megszaporodott a tüdőgyulladás okozta megbetegedések száma, a megyékben működő tüdőgondozó intézetek, a házi- és belgyógyász szakorvosok egybehangzó megfigyelései azt igazolják, hogy a korábbi éveknél jóval többen jelentkeznek a rendeléseken.

Nemcsak a korábban fő veszélyeztetettnek tartott idősebb korosztályból, hanem a fiatalabbak köréből, sőt, családokon belül is. Azért csupán a tapasztalatokra alapuló adatbecslés, mert Magyarországon a tüdőgyulladásos esetekre nincs bejelentési kötelezettségük az orvosoknak. Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének infektológus szakfelügyelő főorvosa, dr. Mészner Zsófia szerint a mostani halmozódó esetekben nem lehet pontosan meghatározni a kórokozókat, hiszen a különböző életkorú emberek egymástól eltérő baktériumtól kapnak tüdőgyulladást.

Az orvosi szakirodalom szerint legalább 100-féle tüdőgyulladást okozó baktérium létezik. A jelenlegi esetek többségében mindazonáltal kimutatható a pneumococcus, ami ellen ma már hatásos oltóanyaggal lehet védekezni. Mivel még most is aktuális az influenza elleni védőoltás, a tüdőgyulladás veszélyének fokozottabban kitett személyeknek, azaz idült szív- és tüdő-megbetegedésben szenvedőknek, cukorbetegeknek, 60 éves életkor felettieknek az influenzaoltással egyidejűleg érdemes tüdőgyulladás elleni védőoltást is kérniük.

Ezt az oltóanyagot orvosi vényre ötvenszázalékos tb-támogatással lehet megvásárolni. Nyolc-tíz-tizennégy napon belül kialakul a védettség, és legalább öt éven át biztonságot jelenthet a pneumococcus okozta tüdőgyulladás számos variációja ellen. Mivel az influenzajárványok vezető halálozási oka a tüdőgyulladás, és a járvány, ha kialakul, többnyire december végén, januárban kezdődik, egyáltalán nincs késő, hogy a veszélyeztetett korosztályba, kockázati csoportba tartozó személyek kérjék orvosuktól a védőoltást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik