Élet-Stílus

Félünk-e a mobiltelefon sugárzásától?

A magyar mobiltelefon-tulajdonosok bizonytalanok telefonjaik egészségkárosító hatásaival kapcsolatban, azonban hajlandóak lennének többet fizetni egy olyan készülékért, amely alacsonyabb szintű sugárzást bocsát ki – állapítja meg egy most készült tanulmány.

A TNS felmérésében a megkérdezettek több mint 20 százaléka úgy vélte, hogy a telefonok sugárzása súlyos egészségkárosító hatással bír, ám körülbelül azonos mértékben vannak azok is, akik nem tartják veszélyforrásnak a készülékeket. Az adatokból az is kiderül, hogy a megkérdezettek közül a 18–29 éves korosztály bízik abban, hogy jelenleg egyáltalán semmiféle egészségügyi következménye nincsen annak, ha valaki sokat mobilozik.


Meglepő módon, a legtöbbet mobiltelefonáló 30–50 év közöttiek szinte ugyanúgy vélekednek a mobiltelefonok veszélytelenségéről, mint a már említett fiatalabb korosztály. Ugyanakkor a 60 év fölöttiek aggódnak a legjobban a kérdés kapcsán, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint ez a korosztály használja a legkevésbé a mobiltelefont. 

Annak ellenére, hogy a kutatásból kiderült, a magyar telefontulajdonosok nem biztosak abban, hogy készülékeik milyen veszélyforrást jelenthetnek, 60 százalékuk ért egyet azzal, hogy kiskorúak használhassanak mobiltelefont. A megkérdezettek fele ugyanakkor hozzátette, hogy az ideális eset az lenne, ha csak szülői beleegyezéssel mobilozhatna a gyerek a családban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik