Élet-Stílus

Héttonnás szörnyeteg a Fiattól

Oltre néven mutatták be a Fiat katonai célokra tervezett terepjáróját. Az olasz szörnyeteg össztömege hét tonna.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Fiat egy nehéz terepre is alkalmas terepjárót fejleszt. A Bolognai Autókiállításon lelepleztek egy járművet, amely annak előhírnöke lehet. Az Oltre névre keresztelt tanulmányautó Iveco teherautó alvázára épül.

Méreteit tekintve 4,87 méter hosszú, 2,2 méter széles és 2,05 méter magas az összkerék-hajtású jármű. A kicsinek csöppet sem nevezhető kocsi látványban amerikai elődjét, a Hummert utánozza. Az egyszerű vonalvezetésű karosszériában elvileg öt utasnak jut hely, de katonai felszereléssel ez valószínűleg négyre csökken.

Háromliteres, közös nyomócsöves befecskendezéssel és turbófeltöltővel szerelt motor mozgatja a monstrumot. A négyhengeres erőforrás 185 lóerős, legnagyobb forgatónyomatéka 456 newtonméter, amit hatfokozatú automata váltó juttat a kerekekhez.

Terepen sincs bajban


Héttonnás szörnyeteg a Fiattól 1

Fotó: Vezess.hu

A terepezéshez jó alapot teremt a karosszéria kialakítása, de az első, hátsó illetve központi differenciálmű nyújt igazán segítséget rossz úton. Ennek köszönhetően oldalirányban negyven, hosszirányban 80 százalékos lejtővel is megbirkózik a kocsi. Annak ellenére, hogy nem gyenge motorral szerelik az Oltre-t, maximum 130 km/órás sebességre képes, ami főleg a tömegének köszönhető.

Mi sem jelzi jobban, hogy nem játékszer lesz a Fiat járműve, hogy három tonnányi rakomány kerülhet az autóra, amelynek össztömege ekkor elérheti a hét tonnát. A Oltre-val 4,2 tonnás utánfutót lehet vontatni. A terepjáró gázlómélysége 85 centiméter, ám a légszűrőházhoz és a kipufogóhoz csatlakoztató egységekkel, 1,5 méteres víz sem állhatja útját. De nem jelentenek problémát az 50 centis akadályok sem, azok felett simán átgurul az autó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik