Élet-Stílus

Hajlékony LCD-kijelző a Samsungtól

A Samsung kifejlesztette a világ legnagyobb hajlítható LCD-kijelzőjét, mely felbontását tekintve is újdonságnak számít.

A 7 colos, 640×480 pixel felbontású (egyébként VGA-szabvány) hajlékony, folyadékkristályos TFT-megjelenítő átlátszó műanyagból készül, ami vékonyabb, világosabb és sokkal tartósabb, mint a szokványos LCD-üvegpanelek, amiket manapság használnak. A vállalat új prototípusa hajlított állapotban is megtartja eredeti vastagságát és képmegjelenítő képességét.

Az új generációs lapos TFT-LCD kijelzőket figyelembe véve az új technológia rugalmas műanyagot használ a szokásos merev üveg helyett. A műanyag a fizikai behatásokkal szemben sokkal kevésbé érzékeny, és nagyobb tervezői szabadságot nyújt a nagy felbontású megjelenítők terén. A 7 colos, hajlítható TFT-LCD-t a Samsung olyan hordozható eszközökben látná viszont, mint a mobiltelefonok vagy a PDA-k. A gyártók szintén tudják majd alkalmazni a Samsung új kijelzőjét legújabb alkalmazásaikhoz, hiszen hajlítható formája mindezt lehetővé teszi.

Az új kijelző előrelépés az idei év januárjában hasonló technológiával kifejlesztett 5 colos és 400×300 pixel felbontású LCD-kijelzőjéhez képest. Ezzel a lépésével a Samsung megoldotta azt a problémát, hogy a műanyag hőérzékenysége megtartsa a kijelző vastagságát, úgy hogy a különböző forgalomba hozatali előírásoknak megfeleljen. A koreai vállalat kifejlesztett egy alacsony hőfokozatú eljárási folyamatot, amit akkor használnak, ha a kijelző alaktalan vékonyfilm-tranzisztorait, színszűrőit és folyékony kristályát előállítják. Az új LCD-technológián tovább finomítottak, úgy hogy a TFT-panelt és a színszűrőt összekötötték, mely minimálisra csökkenti a hajlításkor tapasztalható torzítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik