Élet-Stílus

Az USA továbbra is elzárkózik a kiotói jegyzőkönyv aláírásától

A kiotói jegyzőkönyv teljes egészében működőképessé vált, miután az ENSZ montreali klíma-világkonferenciáján szerdán hivatalosan is elfogadták – az ellenőrzési rendszer kivételével – az üvegházhatású gázok csökkentésére vonatkozó működési szabályzatot.

„A kiotói jegyzőkönyv mostantól teljes egészében működőképes. Ez történelmi lépés” – mutatott rá közleményében Stéphane Dion kanadai környezetvédelmi miniszter. A működési szabályok alapelveit a 2001. évi marrakesi klímakonferencián egyeztették, de a montreali konferenciának hivatalosan el kellett fogadnia ahhoz, hogy jogi érvénye legyen.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményéhez csatolt kiotói jegyzőkönyvet, amely mintegy 40 fejlett ipari ország számára írja elő az üvegházhatású gázok kibocsátásának 2008 és 2012 között történő, az 1990-es szinthez viszonyított 5,2 százalékos csökkentését, 1997-ben fogadták el, és 2005. február 16-án lépett életbe.

A jegyzőkönyvet ratifikálni nem kívánó Egyesült Államok és Ausztrália megfigyelőként vett részt az ülésen. Az elfogadott szabályok között szerepel többek között az üvegházhatású gázkibocsátási jogok kereskedelmének szabályozása is.

A kiotói jegyzőkönyv ratifikálását elvető Washington Montrealban azt is elutasította, hogy a 2012 utáni teendőkről tárgyaljon. Richard Kinley, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye titkárságának vezetője reményét fejezte ki, hogy a jövő héten megállapodás születik a teljesítést ellenőrző rendszerről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik