Élet-Stílus

Novemberben a Sober-vírus volt a legütősebb

A novemberi Sober-víruskitörés a vírusírók leleményességének újabb bizonyítéka. A féreg készítője az FBI-os trükkel milliókat vert át.

A szapora Sober-féreg egy új változata az ismeretlenségből a novemberi listavezetőségig jutott. Annak ellenére, hogy csak a hónap végén tombolt a Sober-Z a legújabb havi Sophos-listát ez a kártékony kód vezeti.

A víruskitörés napjaiban minden tizenharmadik e-mailben lapult a Sober-Z, ezzel az összes aktuális virusfertőzés mintegy 43 százalékát okozva. Az igen agresszív vírus a korábbi listavezetőt – a Sven Jaschan által írt – Netsky-P-t vetette vissza a lista második helyére.

Vírus toplista

Sober-Z
NetSky-P
Mytob-GH
Mytob-EX
Zafi-D
Mytob-BE
Zafi-B
Mytob-AS
NetSky-D
Mytob-C

A német fiatalember kártékony kódja mintegy négy hónapja, július óta vezette a listát.

Csak emlékeztetőképpen a listavezető Sober-Z e-mail mellékletként érkezve azt állítja, hogy az FBI-tól érkezett és a felhasználót illegális oldalakon tett látogatásokkal gyanúsítja.

Sober-Z-n kívül a novemberi listán a Mytob, NetSky és Zafi víruscsaládok találhatók különböző változataikkal. Az igen szapora Mytob öt képviselője sem meglepő, hiszen talán ez az utóbbi évek legváltozékonyabb kódja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik