Élet-Stílus

Új Suzuki-modellt gyártanak Esztergomban

Decemberben SX4 névvel családi és szabadidő-autó sorozatgyártása kezdődik Esztergomban – közölte a Suzuki az MTI-vel csütörtökön.

Egy évvel az új Swift bevezetése után új járműosztály gyártása kezdődik Esztergomban, a kisautók után most először készül az esztergomi gyárban alsó középkategóriás modell. A gyártók a magyar piacon az SX4-et elsősorban családi autónak szánják, az Ignis és a Swift fölé pozicionálva azt mind funkció, mind érték szempontjából – mondta a gyár szóvivője.

Tihanyi Tamás hozzátette, az esztergomi gyárban a tervek szerint évi 60 ezer darab SX4 készül majd, ebből 40 ezer kerül a Suzuki európai szalonjaiba, Magyarországon tízezer darab eladásával számolnak. Az új modellből húszezer a Fiat csatornáin keresztül talál majd vevőkre.

Az SX4 hivatalos bemutatóját a 2006. márciusi Genfi Nemzetközi Autókiállításon tartják, ezután kezdődik el az európai értékesítés. Az új autó a téli olimpián már látható lesz, ugyanis az esztergomi gyárból kigördülő SX4-gyel lényegében azonos Sedici (Fiat) lesz a Torinói Téli Olimpiai Játékok hivatalos autója.

Az idén október végéig az új Swiftből 15 000 darab talált gazdára Magyarországon, 51 000 darabot exportáltak. Az első tíz hónapban összesen 29 414 darab magyarországi gyártású és 3700 darab importból származó Suzukit értékesítettek belföldön, és 87 250 darab autót exportáltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik