Élet-Stílus

Románia nem enged magyar vizsgálatot ciánügyben

A román környezetvédelmi miniszter nem tartja szükségesnek, hogy a magyar–román ad hoc bizottság magyar delegáltjai a helyszínen vizsgálódjanak az újabb, múlt pénteki romániai ciánszennyezés miatt – tájékoztatta Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszter magyar kollégáját a zöldtárca hétfői, tájékozódó és együttműködést kérő levelére.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hétfőn levelet küldött Sulfina Barbu román környezetvédelmi miniszternek, kérve a ciánszennyezés kivizsgálását, a folyamatos tájékoztatást, illetve intézkedések megtételét a jövőbeni hasonló balesetek elkerülésére. A levélben hazánk felvetette, hogy a két ország szakértőiből álló környezetvédelmi ad hoc bizottság helyszíni bejáráson ellenőrizze a bányák biztonságát.

Sulfina Barbu a magyar megkeresésre reagáló levelében úgy fogalmazott: „Az ad hoc bizottság helyszíni látogatását nem tartjuk szükségesnek, figyelemmel arra a tényre, hogy a szennyezés csak helyi jellegű volt”, és a szennyezés után végzett további laboratóriumi vizsgálatok azt igazolták, hogy a balesetnek semmilyen káros következménye nem volt a magyar határ menti vizekre. Barbu kiemelte: a román hatóságok azonnal közbeléptek a probléma megoldásának érdekében, figyelembe véve a hatályos román jogszabályokat és a határvizekre vonatkozó nemzetközi egyezményeket is.

Mint ismeretes, a romániai Borsabányáról származó ciánnal szennyezett víz a Tiszába jutva hétfőn érte el Magyarországot, de addigra már annyira felhígult, hogy a megengedett határérték tizedét sem érte el, így a magyar hatóságoknak már nem kellett beavatkozniuk. A ciánszennyezésről a román vízügyi hatóságok szombaton, lakossági bejelentés alapján szereztek tudomást, de csak vasárnap délelőtt, egynapos késéssel tájékoztatták Magyarországot az esetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik