Élet-Stílus

Átalakul a SETI@home projekt

December 15-én a SETI@home elveszti függetlenségét, és beolvad a Berkeley Egyetem nyílt infrastruktúrájába – a programban részt vevő felhasználók ezentúl több különböző projekthez csatlakozhatnak.

Két héten belül lezárul a hosszú átállási folyamat, és teljes beolvadásával a SETI@home projekt elveszíti önállóságát. A még használatban lévő korábbi verziókat frissítik, és a teljes adatbázis a BOINC része lesz, megszüntetve ezzel az átmeneti redundanciát, ami csak visszafogta a rendszert. December 15-től tehát kizárólag az új verziót futtathatjuk, amely külsejében is megújult.

A BOINC (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) program a Sun Microsystems és a Berkeley Egyetem kezdeményezéséből indult 2003 végén. Akkor a Sun szerverek egész sorozatát adományozta az intézménynek, nagyban hozzájárulva a béta stádiumban lévő szoftver fejlesztéséhez. A cél egy közös adatbázis létrehozása volt, amely a programban részt vevő – vagyis a klienst futtató – számítógépek erőforrásainak jobb megoszlását teszi lehetővé, akár az egyes projektek között is. Ez lehet a klasszikus SETI, de akár új, rákkutatási, vagy a klímaváltozásokat modellező szoftver. A kis zöldek létezését kutató projekt kihagyhatatlan volt, hiszen a SETI@home egyértelműen az eddigi legsikeresebb kezdeményezés a megosztott számításon alapuló programok között.

A szervezők már jó ideje dolgoznak a váltás lebonyolításán. Tavaly novemberben ezt még túl korainak tartották, és úgy nyilatkoztak, hogy csak akkor hajtják végre a végső lépést, ha a BOINC tábora eléri a félmillió főt. Addig is folyatódott az adatbázis fokozatos migrációja, amely a régi verzió mellett működött. Ezt a redundanciát most fogják felszámolni, mégpedig a beolvadással, amely tehát minden egyes felhasználót a kliens frissítésére kényszerít. A jelenleg is aktív résztvevőknek már a múlt héten kiküldték a figyelmeztető üzenetet, míg az inaktív felhasználókat a napokban értesítik, szintén emailban. A váltás természetesen leállásokkal, időleges kiesésekkel jár – a szerver, illetve az adatbázis állapotáról ezen az oldalon tájékozódhatunk.

Bár a SETI eddig nem sok gyakorlati eredményt hozott, a szervezők és a programban részt vevő kutatók lelkesedése nem csökken. Michael M. Davis csillagász, aki a Cornell Egyetem adjunktusaként idén csatlakozott a SETI-hez – májusban úgy nyilatkozott, hogy az eddigi sikertelenség egyáltalán nem nevezhető perdöntőnek. Véleménye szerint számtalan intelligens kultúra létezhet ami rádiójeleket használ, csupán az észlelés képességével nem rendelkeztünk ezidáig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik