Élet-Stílus

Gyorsuló ütemben nő a világtengerek szintje

A világtengerek szintje kétszer nagyobb ütemben emelkedik most, mint 150 évvel ezelőtt – ezt állapította meg egy új tanulmány.

A világtengerek szintjének emelkedése jelenleg évi 2 milliméter, pontosabban ezt az értéket közelíti meg. A gyorsuló ütem az ember által okozott klímaváltozás egyik legfőbb bizonyítéka – mondják az amerikai Rutgers Egyetem szakértői, akik a Science című tudományos folyóiratban publikáltak erről egy új tanulmányt. A tudományos értekezés a lap november végi kiadásában jelent meg.

Kenneth Miller geológiaprofesszor és kollégái összehasonlító vizsgálatok nyomán jutottak erre az aggasztó következtetésre, mármint arra, hogy a világtengerek szintje jelenleg kétszer gyorsabb ütemben nő a százötven évvel ezelőttihez képest. Millerék üledékes rétegeket fúrtak át New Jersey tengerpartján, és ezeket analizálták.

Változások az utolsó 200 évben

A rétegek elemzése során megállapították, hogy az elmúlt 5000 évben – leszámítva az utolsó 200 esztendőt – évente egy milliméterrel emelkedett a tengerszint, méghozzá állandó jelleggel. Az utolsó 150-200 évben, körülbelül 1850-től kezdve viszont változások történtek. Jelenleg már kétszer nagyobb a szintemelkedés, amit többek között műholdképek is bizonyítanak.

Miller szerint korábban nem tudták a vízszint emelkedését történelmileg elemezni, most viszont megbízható adatokat nyertek arra nézve, hogy a gyorsuló növekedés a legutóbbi idők fejleménye.

A tengerszint emelkedésének gyorsulása egybeesik az ipari korszakkal – vélekedik Miller. Ebben a periódusban kezdték el az emberek a fosszilis tüzelőanyagok nagyobb mértékű használatát. Az óceánok többek között azért is emelkednek, mert elolvad a sarki jégtakaró, ami hidegvíz-utánpótlást jelent a tengerek számára a szárazföldről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik