Élet-Stílus

A Corvinák felkerültek az UNESCO listára

Mátyás király könyvtára, a Bibliotheca Corviniana felkerült az UNESCO Világemlékezet listájára - tájékoztatta a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma csütörtökön az MTI-t.

A Bibliotheca Corviniana – amely a vatikáni könyvtár után a reneszánszkori Európa második legnagyobb könyvgyűjteménye volt – Mátyás (1458-1490) számára írt műveket tartalmazott, de megtalálhatók voltak benne a kor legfontosabb munkáinak példányai is.

Az egyebek mellett filozófiai, teológiai és történettudományi, továbbá jogi, irodalmi, földrajzi, természettudományi, orvosi és építészeti munkákat magában foglaló gyűjtemény hűen tükrözte a reneszánsz irodalmi, tudományos és művészeti életét.

A Bibliotheca Corviniana Mátyás halála után, a török hódoltság idején szétszóródott a világban. A gyűjtemény megmaradt darabjai ma a világ mintegy 50 könyvtárának kiemelkedően értékes kincsei a többi között Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Belgiumban. A bizonyítottan hiteles corvinák száma 216, a magyarországi gyűjteményekben 53 corvinát őriznek, 35-öt az Országos Széchényi Könyvtárban.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szakosított Szervezete néhány éve hirdette meg a Világemlékezet Programot azzal a céllal, hogy regisztrálja és megőrizze a pusztulástól a világ szellemi örökségét, a világ emlékezetét, amely hűen tükrözi a nyelvek, népek és kultúrák sokszínűségét. Az UNESCO főigazgatója által kinevezett szakértőkből álló nemzetközi felügyelő bizottság kétévenként bírálja el a tagállamok jelöléseit. Idén huszonnégy ország 29 gyűjteménye került fel az UNESCO Világemlékezet listájára; ezzel százhúszra emelkedett a listán szereplő gyűjtemények száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik