Élet-Stílus

Iraki műkincseket és Stradivarit keres az FBI

Az FBI honlapján közzétette a 10 legnagyobb műkincsrablásból származó körözött művek listáját. Ezek értékét 600 millió dollárra becsülik. Magyarországon a körözési listán nem tesznek értékbeli különbségeket.

Az FBI honlapján megjelent közlemény szerint a művészeti alkotásokra specializálódott bűnözők éves forgalma 6 milliárd dollárra becsülhető, amelynek csaknem tizedét jelenti a most közzétett top 10 keresett műkincs.

Az Szövetségi Nyomozóiroda listájának első helyén az a 7-10 ezernyi elrabolt iraki műkincs szerepel, amelyeket 2003-ban a Szaddám-rezsim megdöntésekor raboltak el a múzeumokból. Ezek közt kiemelt helyen szerepel Entemena sumér király dioritból faragott szobra és mintegy 5000 dombornyomásos henger.

Második helyen szerepel a Isabella Stewart Gardner Múzeumból 1990-ben elrabolt tizenkét műalkotás, ahol a zsákmány közt egy Vermeer, három Rembrandt és egy Manet-kép is eltűnt.

A Munch-múzeum kirablását a tavaly augusztusban ellopott Sikollyal és a Madonnával a harmadik legfontosabb ügynek tartja az FBI. Benvenuto Cellini arany-elefántcsont Sótartóját 2003-ban Bécsből rabolták el, Amszterdamból pedig két Vincent Van Gogh-festményt lopták el. Leonardo da Vinci Orsós Madonnáját Skóciából, Caravaggio és Cézanne alkotásait Oxfordból vitték el. A sok szobor és festmény között szerepel egy hangszer is: egy New York-i lakásból ellopott Stradivari hegedű a hetedik helyen szerepel a kőrözési listán.

Chris Swecker, az FBI nyomozási részlegének vezetőjének közleménye szerint a honlapon közzétett listával az volt a céljuk, hogy kiterjesszék a nyomozást, és információt nyújtsanak azoknak, akik felelősséget éreznek a világ kulturális öröksége iránt.

A FigyelőNet kérdésére Szőgyényi Zoltán alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kőrözési ügyekért felelős tisztje elmondta, hogy Magyarországon az ORFK honlapján ugyancsak szerepelt egy lista a keresett műkincsekről, azonban a weboldal átalakítása miatt pillanatnyilag éppen nem elérhető. Most éppen az adatbázist vizsgálják felül. Először a személyi körözéseket teszik közzé, majd a műkincseket. A műtárgyak esetében Magyarországon egy nagy közös listán szerepelnek, és nem tesznek köztük különbséget fontossági, vagy értékbeli szempontok alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik