Élet-Stílus

Szabadalmaztatták egy antigravitációs űrhajtómű terveit

A november 1-jén Boris Volfson (Huntington, Ind.) részére a 6.960.975 szám alatt bejegyzett szabadalom egy antigravitációs űrhajóra vonatkozik, melynél a hajtóerőt az biztosítja, hogy a járműre szerelt szupravezető pajzs a gravitációval ellentétesen megváltoztatja a tér-idő görbületét.

Az Egyesült Államokban a minap szabadalmaztattak egy antigravitációs motort, ezen az egész fizikustársadalom felhördült, mondván, a jelenlegi fizikai ismeretek szerint nem lehetséges egy ilyen hajtómű elkészítése, mert az antigravitációs tér előállításához végtelenül nagy energiára lenne szükség.

A Nature amerikai tudományos folyóirat újságírója, Philip Ball felfigyelt a november 1-jén bejegyzett 6.960.975 számú szabadalomra, és Robert Park marylandi fizikaprofesszor véleményével kiegészítve közölte a hírt.

A nagyszerű ötlet már sok tudományos-fantasztikus regényben szerepelt, egyetlen baja, hogy a fizika mai ismeretei szerint nem lehet megvalósítani, mert az antigravitációs gépnek korlátlanul rendelkezésre álló energiaóceánra lenne szüksége. Így aztán a kommentátorok szerint a feltalálónak célszerű lenne egyből az örökmozgót is szabadalmaztatnia.

Robert Park szerint, aki egyben az Amerikai Fizikai Társaság tanácsadója, az Amerikai Szabadalmi Hivatal megszegte saját szabályát, amely szerint a fizika alaptörvényeinek ellentmondó találmányokkal nem foglalkozik.

A láthatólag túlterhelt hivatalban ötezer munkatárs évi 350 ezer szabadalmat bírál el törvényi és formai szempontok alapján. A működő szerkezet bemutatása nem kötelező, és nincs is rá lehetőség. A nem létező szerkezetekre bejegyzett szabadalmak látszatra ártalmatlan dolgok, de megtévesztik a kutatásokat szponzoráló laikusokat, és ezzel gátolják a fejlődést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik