Élet-Stílus

Európa élvonala a Művész moziban

Tizennyolc filmet láthat a közönség, mintegy harminc vetítésen a 15. Európa Filmhéten november 24-től a fővárosi Művész moziban.

Az eseményt másfél évtizede azzal a céllal rendezi meg a Budapest Film, hogy a magyar nézők megismerkedhessenek a legújabb, a világ filmes fesztiváljain már sikert aratott művekkel – mondta Csurdi Gábor filmforgalmazási osztályvezető a külföldi intézetek és nagykövetségek képviselőinek részvételével tartott sajtótájékoztatón, az Odeon Lloyd moziban.

A tíznapos programban négy filmmel képviselteti magát Dánia, három filmmel mutatkozik be Spanyolország, megjelenik továbbá Olaszország, Franciaország, Oroszország, Németország, Finnország, Lengyelország, Svédország, Ausztria filmművészete, és látható a háború utáni első, Koszovóban gyártott film, a Kukumi is.

A filmhét a Karlovy Vary Filmfesztivál idei fődíjas alkotásával, Az én Nikifórom című, Krzysztof Krauze által rendezett lengyel filmmel kezdődik november 24-én. A zárófilm a dán Lars von Trier USA-trilógiájának Dogville – A menedék utáni második darabja, a Manderlay lesz december 4-én.

A programban szereplő munkákat a Manderlay kivételével Magyarországon egyelőre nem forgalmazzák; az angol nyelvű dán alkotást a jövő év januárjában mutatja be a Budapest Film.

Az Európa Filmhét idején, december 3-án adják át az Európai Filmakadémia díjait; a jelöltek között több olyan alkotás szerepel, amely a magyarországi vetítéssorozaton is látható. Csurdi Gábor elmondta, hogy a filmhetet a jövőben szeretnék vidéki településekre is kiterjeszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik