Élet-Stílus

Nem fizet a Microsoft a lánclevélküldőknek

Egy e-mailben terjedő átverés (hoax) szerint a Microsoft, illetve személyesen Bill Gates jelentős összeget fizet mindenkinek, aki továbbítja az adott levelet. Az egyértelmű internetes átverés mégis sokakat megtéveszt, noha a felhasználók többsége már sokszor találkozott hasonló tartalmú lánclevéllel.

Időről időre megnövekszik a lánclevelek mennyisége az interneten, sok bosszúságot okozva a hamis hírhez felhasznált társaságoknak, az internetbiztonsági szakembernek, és természetesen a fehasználóknak is.

Az utóbbi napokban felerősödött azon levelek forgalma, amelyekben olyan információ terjed, miszerint a Microsoft a továbbítás esetén 245 eurót fizet minden egyes címzett személynek való továbbküldés után.

Az levél szerint a küldözgetés célja az Internet Explorer biztonságának tesztelése. A levél tartalma természetesen valótlan, az összes ilyen jellegű spamhez hasonlóan, mely a levelek továbbküldésének darabszámára épít, hiszen ennek a mérésére jelenleg nincs alkalmas megoldás az informatikában.

A hamis hír mégis sokakat arra ösztönöz, hogy azt továbbküldje ismerőseinek, egyre nagyobb lánclevélözönt generálva a levelezőrendszerekben. A mostani átverés semmiben nem különbözik a korábbi ingyentelefont ígérő kampánytól, illetve a hihetetlen számban közkézen forgó „hasznos figyelmeztetések” haszontalanságától.

A felhasználók többsége mára már tisztában van azzal, hogy egy komoly piaci szereplő nem folyamodik hasonló módszerekhez. Emiatt a Microsoft például nem is tervez semmilyen retorziót a mostani „hoax” elindítói ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik