Élet-Stílus

Google: digitális könyvtár után kölcsönző?

Nem nyugszik a keresőcég, amely a hétvégén felröppent hír szerint máris tárgyalásokba kezdett egy nagyobb kiadóval, mégpedig egy interneten keresztül elérhető, digitális könyvkölcsönző beindításáról.

A Reuters hírügynökség a Wall Street Journal cikkére hivatkozva jelentette a tárgyalások megindulását. Az amerikai lap ugyanis már vasárnap beszámolt arról, hogy a Google új digitális könyvkölcsönző beindítását tervezi, amelyhez máris megkezdte a megfelelő partner keresését. Az új kezdeményezés elkülönül a Google Print Library projekt ötletétől, vagyis a cég megpróbálja elkerülni a korábbi vitákból eredő hátrányokat.

Az új könyvkölcsönzőben az eredeti ár egytizede befizetése ellenében juthatunk hozzá az adott mű digitális másolatához, amelyet egy héten keresztül használhatunk fel. A Google egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, de céljuk nyilvánvaló: igyekeznek közös nevezőre jutni a kiadókkal, és meggyőzni őket, hogy projektjeikben ne a digitális szerzői jogok megsértését, hanem üzleti lehetőséget lássanak. Emlékezhetünk arra, hogy a Google Print igencsak nagy ellenérzést váltott ki a kiadók és a szerzők oldaláról, akik többnyire nem találták vonzónak az ötletet. A keresőcég a hónap elején mégis több ezer kötetet tett közzé, amelyek azonban állításuk szerint már nem esnek a szerzői jog védelme alá.

A Yahoo már jóval kedvezőbb visszhangra talált saját kezdeményezésével, amelyhez a Microsoft is csatlakozott. Az Amazon szintén jelezte érdeklődését, sőt, rögtön két új szolgáltatás beindítását tervezik, amely egyrészt a nyomtatában megjelent művek egy-egy oldalát teszi elérhetővé (elhanyagolható összegért), illetve teljes köteteket, amelyeket meg is vásárolhatunk digitális formában. Ez a megoldás már jóval inkább elfogadható volt a kiadóknak – Paul Alken, az Authors Guild vezetője is kedvezően nyilatkozott a kezdeményezésről, pedig ők korábban beperelték a Google-t.

A tárgyalások egyelőre jól haladnak, igaz, a közelebbről meg nem nevezett kiadó már most jelezte, hogy a Google által indítványozott 10 százalékos árat alacsonynak tartják. Ha ebben sikerül megállapodniuk, a keresőcég végre egyetértésre találhat a másik oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik