Élet-Stílus

Agresszívvé nem, de függővé tehetnek a játékok

Megcáfolni látszik az eddigi vélekedéseket egy új kutatás: a programok nem teszik agresszívvé a felhasználókat, viszont függőséget okozhatnak náluk.

Korábban számos esetben készültek olyan tanulmányok, amelyek a számítógépes és a videojátékok káros hatásait próbálták meg bemutatni – több-kevesebb sikerrel. Sabine Grüsser, a Charité nevű berlini kutatóintézet munkatársa szerint nem igaz, hogy ezek a programok agresszívvé teszik a felhasználókat, viszont függőséget okozhatnak.

A számítógépes és a videojátékok által okozott függőség nagyon hasonlít az alkohol- vagy a drogfüggőségre. „Ezek a játékok minden bizonnyal hasonló hatásokat váltanak ki az emberi agyban, illetve annak bizonyos részeiben, mint amikor valaki alkoholt iszik vagy drogozik” – nyilatkozta a Charité egyetemi klinika interdiszciplináris függőségkutató csoportjának a vezetője.

Nem tesz agresszívvé

A kutatók először tizenöt alkalmi és tizenöt hardcore játékos reakcióit vizsgálták meg. Utóbbiak egymással megegyező ismertetőjegye az volt, hogy nem bírtak nyugton maradni, olyanok voltak, mint egy óra vagy egy rugó, komoly elvonási tünetek jelentkeztek náluk, ha egy idő után nem játszhattak, és részben vagy teljesen elhanyagolták a normális emberi szükségleteiket (alvás, evés, ivás). A kutatók a játékosoknak véletlen sorrendben különböző képeket mutattak fel, amelyek között voltak számítógépes játékokról készült felvételek, alkoholosüvegek és semleges tárgyak fotói. A hardcore játékosok agya jól észrevehetően nagyobb érdeklődést mutatott a számítógépes játékok fotói iránt, míg a semleges felvételek szinte semmilyen reakciót nem váltottak ki náluk.

Egy másik kutatásban a csoport hétezer játékost kérdezett meg játékszokásairól. A válaszok és a reakciók alapján a felhasználók 12 százalékáról derült ki, hogy valamilyen mértékű játékfüggőségben szenvednek. Az agresszivitás jelei ugyanakkor egyik játékoson sem mutatkoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik