Élet-Stílus

Madárinfluenza: újabb gócokra bukkantak

A madárinfluenza újabb fertőzési gócára bukkantak Romániában, Kínában, Tajvanon és Vietnamban.

Madárinfluenzával fertőzött háziszárnyasokat találtak hétfőn a romániai Duna-deltában lévő Caraorman településen, a H5 típusú vírust négy csirkéből vett mintán mutatták ki – jelentette be a román mezőgazdasági minisztérium. Gheorghe Flutur agrárminiszter szerint csak a további vizsgálatok alapján lehet majd megállapítani, hogy az erősen fertőző H5N1-es változatról van-e szó.

A madárinfluenza vírusának erősen fertőző, H7N3 típusát mutatták ki Tajvanon egy költöző madár ürülékében, és vizsgálják, hogy a vírus átterjedt-e a közeli baromfitelepekre – jelentette be a tajvani mezőgazdasági minisztérium. A H5N1 jelű vírushoz hasonlóan – amely eddig már több mint hatvan ember halálát okozta Ázsiában – a H7N3 jelű is képes embert megfertőzni – tette hozzá Huang Kuo-csing, a minisztérium állategészségügyi osztályának igazgatója.

Újabb madárinfluenzás esetet észleltek Kínában is. Az elmúlt egy hónapban ez már a kilencedik gócpont. A legújabb esetre a kelet-kínai Anhuj tartomány Huajnan városában bukkantak – jelentette az állami televízió. A vírus típusa H5N1.

A H5N1 jelű vírus végzett azzal a 20 éves nővel Indonéziában, aki a hét végén halt meg, ezt azonban még meg kell erősítenie egy hongkongi tesztnek – közölte az ország egészségügyi minisztériuma. Két, gyaníthatóan madárinfluenzás betegre bukkantak Vietnamban is, ahol kutatók a betegség vírusának új, az emlősökre is veszélyes változatát fedezték fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik