Élet-Stílus

Az IBM ismét gyorsasági világrekorder

A „BlueGene/L" immár egymás után harmadik alkalommal bizonyult a világ leggyorsabb számítógépének a Seattle-ben hétfőn nyilvánosságra hozott „Top 500" világranglista tanúsága szerint – jelenti az MTI.

Az IBM és az amerikai nukleáris biztonsági minisztérium által közösen kifejlesztett számítógép fél év alatt közel megduplázta a teljesítményét, és elérte a másodpercenkénti 280,6 teraflop (280,6 billió művelet) sebességet – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a „szupergép” 35 ezerszer gyorsabb egy hagyományos asztali számítógépnél. Európa leggyorsabb számítógépe, a Barcelonában található – és ugyancsak az IBM által gyártott – „Mare Nostrum” 27,9 teraflop sebességével az ötödik helyről a nyolcadikra esett vissza.

Az IBM továbbra is domináns ebben a szegmensben, hiszen három amerikai és egy német professzor által közösen elkészített lista első helyein csak IBM-konstrukciók szerepelnek. A lista egyébként rendkívülien gyorsan változik. Erre jó példa, hogy a mostani 500-as lista utolsó helyen szereplő gép egy évvel korábban még a 170. pozíció környékén tanyázott volna.

A BlueGene/L-t elsősorban a proteinkutatásban használják, de nukleáris üzemekben tárolt anyagok hosszú távú felügyeletében is a tudósok segítségére van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik