Élet-Stílus

Felszámolták a madárinfluenza-fertőzési gócot a Duna-deltában

Gheorghe Flutur román földművelésügyi, erdőgazdálkodási és vidékfejlesztési miniszter az országos állategészségügyi főhatóság képviselőinek jelenlétében kijelentette: miután felszámolták a Romániában itt első ízben kimutatott madárinfluenza-fertőzés gócát, teljesen feloldották az egészségügyi vesztegzárat.

Az intézkedésre azt követően került sor, hogy a fertőzés felfedezése után az egész településen teljes mértékben elpusztított és elhamvasztott háziszárnyas-állomány helyett elhelyezett “tesztcsirkék” laboratóriumi vizsgálatai egyértelműen bizonyították, hogy a faluban megszűnt a madárinfluenza vírusával történő fertőzés veszélye.
Ami a másik deltai településen, Maliucon feltárt fertőzési gócot illeti, a román miniszter úgy nyilatkozott, hogy jövő pénteken ott is megszüntetik az egészségügyi vesztegzárat, mert a tesztszárnyasok ott is egészségeseknek bizonyulnak.

Közben Kuvaitban az ország egy agrárilletékese bejelentette: a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 törzsével fertőzött meg egy madár, amelyre az ország területén találtak rá.

A Perzsa-öböl menti ország hatóságai csütörtökön jelentették be, hogy egy madárinfluenzás rózsásflamingóra bukkantak egy tengerparti villában. A vándormadarat leölték. Vietnamban arról döntöttek, hogy a hadsereget és a rendőrséget is bevetik a madárinfluenza elleni harcba.

Phan Van Khai, az indokínai ország miniszterelnöke utasította a tartományok vezetőit, hogy minden szinten mozgósítsák a fegyveres erőket, és az egyetemistákat is vonják be a halálos kór felszámolására indított küzdelembe. A Kína Liaoning tartományában található baromfifarmon már a madárinfluenza hetedik gócát fedezték fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik