Élet-Stílus

Zenthe Ferenc kapta a Maecenas-díjat

A Maecenes Könyvkiadó által 1988-ban alapított Maecenes-díjat az idén Zenthe Ferenc Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze érdemelte ki – írja a Népszava.

A kitüntetést az idén tavasszal 85. születésnapját ünnepelt művész betegsége miatt a család megbízásából Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója vette át. A díjat odaítélő bizottság indoklásában úgy fogalmaz, hogy Zenthe Ferenc mély humánumáért, az örök emberi értékek tiszteletéért, nemzedékeket helytállásra nevelő hiteles színművészeti teljesítményéért kapta meg az elismerést és azzal járó bronz plakettet, amely Fülöp Zoltán ötvösművész alkotása. A korábbi díjazottak névsorában szerepel többek között Konrád György, Kocsis Zoltán, Farkasházy Tivadar, Darvas Iván, Koncz Zsuzsa és Kányádi Sándor.

A díjátadáson levetítették Fehér György és Keserű Judit Zenthe Ferencről készített portréfilmjének rövidített változatát. Horváth Ádám rendező köszöntőjében felelevenítette a művész pályafutásának főbb mozzanatait a Gábor diáktól a Jób lázadásáig és kitért természetesen a Szomszédok című teleregényre, melyben együtt dolgozott a művésszel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik