Élet-Stílus

Gates: a webalapú szolgáltatásoké a jövő

A világhálóra került Bill Gates belső használatra szánt körlevele, amelyben a kilencvenes évek nagy fordulópontjaihoz hasonlítja a webalapú szolgáltatások terjedését, és egyben új fejlesztéseket sürget vállalatánál.

A Microsoft első emberének körlevele Dave Winer jóvoltából került fel a világhálóra Ray Ozzie – szintén belső használatra szánt – memorandumával együtt. Winer közelebbről meg nem nevezett belső források segítségével jutott a dokumentumokhoz, amelyek segítségével némi betekintést nyerhetünk a vállalat vezetésének elképzeléseibe, terveibe. Az október 30-án szétküldött körlevél az internetes szolgáltatások elterjedésével és azok jelentőségével foglalkozik.

Gates óriási jelentőséget tulajdonít a webalapú szolgáltatások elterjedésének. Levelében a kilencvenes évek átalakulásához hasonlítja a folyamatot, amikor a vállalatnál a világháló által okozott változások adtak alkalmat a vitára. A vállalat elnöke két döntést emel ki az elmúlt tizenöt évből, amelyek meghatározták a Microsoft irányvonalát: az internet elterjedéséhez való alkalmazkodást (1990), illetve a .NET keretrendszer kidolgozását (1995), amely már jelezte a szolgáltatások növekvő fontosságát. Gates szerint e két, utólag nagyon is helyesnek bizonyult döntés segítette hozzá a Microsoftot, hogy kivívja előkelő pozícióját a szoftverpiacon.

A fejlesztés azonban nem állhat meg: a levél arra hívja fel a figyelmet, hogy az elkövetkező években a szolgáltatások minden eddiginél nagyobb szerepet kapnak, és a vállalatnak már most ki kell jelölnie a követendő utat. Amennyiben ez elmarad, az erősödő konkurencia jut előnyhöz, és idejekorán megfoszthatják a céget az éppen csak kibontakozó lehetőségtől. Valóságos szolgáltatáshullámról van itt szó, amelyben a nemrég bemutatott Windows Live és Office Live csak a kezdeti lépés.

“A most bemutatott technológiák újabb mérföldkövet jelentenek abban a folyamatban, melynek során a szolgáltatásként igénybe vett szoftverek által dinamikusabb és még egyszerűbb számítógép-használat válik lehetővé a felhasználók számára – mondta akkor Gates. – Célunk, hogy a Windows, az Office és az Xbox még inkább életre keljenek a felhasználók kezében, legyen szó munkáról, otthoni használatról vagy akár játékról.”

A Windows Live technológia többféle személyre szabott internetes szolgáltatás és szoftver együttesét jelenti, amelynek legfőbb célja, hogy a felhasználó számára egy helyen váljon elérhetővé minden fontosabb munkakapcsolat és információ, biztosítva eközben a számítógép, az egyéb eszközök és az internet biztonságosabb használatát. Helyet kapott ezek között az MSN jól ismert keresője, webmail, biztonsági és kedvencek-rendszer, amelyek többsége egyelőre béta változatban elérhető. A kezdeményezés igencsak hasonlít a Google Base oldalhoz, amely szintén a meglévő és új funkciók ötvözésével igyekszik meghódítani a felhasználói tábort.

Ray Ozzie memoranduma szintén a kilencvenes éveket hozza fel példaként, egészen pontosan a grafikus kezelőfelület fejlesztését elindító döntést, amely valóban alapvető változásokat hozott az egész piacon. A technológiai igazgató – akinek szerepét Gates az elmúlt hetekben jelentős kiterjesztette – három fő pontban jelölte meg a fejlesztés irányvonalát: hatékony online reklámok, új értékesítési formák, ingyenes próbaverziók, a “felfedezni, megismerni, kipróbálni, megvásárolni, ajánlani”-kört követve, és végül egyszerű, használható, bárhonnan elérhető funkciók, amelyek az eddigieknél jóval megbízhatóbbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik