Élet-Stílus

Elkészült a győri szennyvíztisztító

Ha az 5,2 milliárd forintos beruházás próbaüzeme sikeresnek bizonyul, a hivatalos műszaki átadás 2006. április 20-án történik meg – mondta Horváth István projektmenedzser.

A szennyvíztisztítót még a bős-nagymarosi vízlépcső járulékos beruházásaként kezdték el, de a vízlépcső építés megszakítása miatt a győri építkezés is abbamaradt. Az ezredforduló utánig kellett várni ahhoz, hogy a győri önkormányzat az Európai Uniótól és a magyar államtól megkapja a már többször beígért támogatást a beruházáshoz – közölte Horváth.

Az eredeti tervek szerint a beruházás értéke 14,5 millió euró (mintegy 3,6 milliárd forint) lett volna, amiből 50 százalékot az EU, 40,5 százalékot a magyar állam, 9,5 százalékot a győri önkormányzat finanszírozott volna. Az építkezés csúszása miatt többletköltségek keletkeztek, így az állam további 3,2 millió eurót biztosított, és az önkormányzat is a tervezettnél nagyobb összeget fordított a beruházásra. Az 5,2 milliárd forintból nemcsak a szennyvíztisztító mű épült meg, hanem egy átemelő és 4 kilométer csatorna is.

A győri tisztítómű biológiai rendszerű, a keletkező iszap egy részét komposztálják, a többit rothasztják és granulálják. A rothasztás során felszabaduló gázból áramot állítanak elő, mely fedezi a telep energiaszükségletének 40 százalékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik