Élet-Stílus

Elindult a Vénus Express

Útjára indították szerda hajnalban a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőteréről egy Szojuz-Fregat hordozórakétával a Venus Express európai űrszondát, amely a tervek szerint 162 nap múlva érkezik meg úti céljához, a Vénusz bolygóhoz.

Az Európai Űrügynökség Németországban lévő darmstadti irányítóközpontjának a jelentése szerint az indítás közép-európai idő szerint közép-európai idő szerint 4 óra 33 perckor rendben zajlott le. Másfél órával később a Venus Express levált a Szojuz-Fregatt hordozórakéta “Fregatt” eleméről. A szondát eredetileg október 26-án kellett volna felbocsátani, de néhány nappal a start előtt a hordozórakéta belső burkán szennyeződét fedeztek fel, ezért a kilövést elhalasztották.

A szonda miután áprilisban a Vénuszhoz ér, bolygó a körüli igen megnyúlt, majdnem poláris pályára állva kezdi meg tudományos feladatainak elvégzését. Főként a Vénusz rendkívül sűrű és forró légkörét vizsgálja, de alapos elemzés alá veti a bolygónak a Földétől alaposan eltérő jellemzőit is.

A Venus Express az első európai Vénusz-kutató szonda, korábban csak amerikai és szovjet űreszközök látogatták meg ezt a bolygót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik