Élet-Stílus

6-7 százalékos áremelkedés várható az ingatlanpiacon

Az idén a harmadik negyedévben tovább mérséklődtek az ingatlanpiacra vonatkozó optimista várakozások.

Az Ecostat Ingatlanbarométer indexe 45,5 százalékot mutat, 2,8 százalékponttal alacsonyabb az előző negyedévi értéknél – jelentette be Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.

Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal támogatásával készült felmérés szerint az ingatlanforgalmazók, az ingatlanberuházók, a lakosság, valamint a vállalatok és az önkormányzatok közül egyedül az ingatlanforgalmazók prognosztizálják pozitívnak és növekvőnek a következő félév ingatlanforgalmát.

A piac szereplői a 2005-ös évre az előrejelzett inflációnál magasabb, mintegy 6-7 százalékos áremelkedést várnak az ingatlanpiacon. Az ingatlanforgalmazók konjunktúraindexe növekvő mértékű keresletet és bérlési szándékot mutat 54,3 százalék volt, 7 százalékponttal magasabb az előző negyedévhez képest, amikor azonban 9,2 százalékpontos csökkenést regisztráltak az index készítői.

A lakosság ingatlanpiaci konjunktúraindexe az idei harmadik negyedévben 4,4 százalékponttal csökkent, szemben az előző negyedévi, 0,3 százalékpontos növekedéssel. A 2005 harmadik negyedév végi index a legalacsonyabb 2002 óta, amit az Ecostat nagyrészt az előző időszakok előrehozott vásárlásai negatív hatásának tulajdonít.

Az önkormányzatok 2005 harmadik negyedévére csökkenő volumenű beruházással, felújítással, illetve közműfejlesztéssel számolnak. A helyhatóságok ingatlanfejlesztési indexe az előző negyedévhez képest 10,3 százalékkal csökkent és 59,4 százalékos értéket ért el.

Stagnálás jellemzi a használt lakások piacát az előrejelzések szerint: egyre nehezebb eladni magas közös költségű, hagyományos építésű ingatlanlant, illetve panellakást. A kereslet legnagyobb mértékű visszaesése az üdülőknél és üdülőtelkek esetében várható. Egyre nehezebb nyaralót eladni, aminek nemcsak szezonális okai vannak, hanem az is, hogy a környező országokban, például Horvátországban vagy Spanyolországban és az USA-ban kedvezőbb hitelfeltételekkel lehet ma üdülőhöz jutni, mint Magyarországon – állapítja meg az Ecostat jelentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik