Élet-Stílus

Paks: nyílt levélben tiltakoznak a zöldek

Környezetvédő szervezetek szerint korai dönteni a Paksi Atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról, ezért annak elutasítását kérik a parlamenti képviselőktől. 22 szervezet a témában nyílt levelet írt, amelyet csütörtökön juttattak el minden képviselőnek.

Az üzemidő meghosszabbításáról szóló országgyűlési határozati javaslatról a jövő héten kezdődik meg a plenáris vita a parlamentben.

Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője szerint először egy társadalmilag támogatott energiapolitikai koncepció elfogadására lenne szükség, amelynek előkészítése már zajlik. Az alternatívák számbavételével kalkulációkat kellene előbb végezni, megéri-e egyáltalán a nukleáris energia, vagy inkább más lehetőségekre, elsősorban a környezetbarát megújuló energiaforrásokra kell összpontosítani – jelezte a szóvivő.

Perger András, az Energia Klub szakértője a műszaki szempontokra hívta fel a figyelmet, amelyek alapján az erőmű környezeti kockázatokat rejt magában. A 2003. évi üzemzavarral a biztonsági kultúra olyan csorbát szenvedett, ami miatt nem szabad az erőmű működését az előzetesen tervezetthez képest fenntartani – mondta a szakember, aki az orosz gyártmányú paksi erőmű üzemidő-hosszabbításának ésszerűségét egy 30 éves Zaporozsec felújításához hasonlította.

Emlékeztetett arra, hogy a széttört fűtőelemek már 2 és fél éve ugyanabban a hűtőtartályban vannak, eltávolításukra eddig még nem sikerült megoldást találni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik