Élet-Stílus

300 milliárdos kárt okozhat a madárinfluenza

Az Ázsiai Fejlesztési Bank számításai szerint 3 millió ember eshet egy esetleges madárinfluenza járvány áldozatául Ázsiában, a gazdasági veszteség pedig 300 milliárd dollárt érheti el. Nem kizárt, hogy ez utóbbi globális recesszió elindítójává válik.

A bank jelentése szerint Kínát, Hongkongot, Szingapúrt, Malaysiát, és Thaiföldet érintheti a legsúlyosabban a járvány. A pénzintézet kétféle forgatókönyvvel számolt, eltérő ideig tartó járványt vettek alapul, amely betegséget okoz a régió lakosságának 20 százalékánál, 0,5 százalékuk pedig (3 millió ember) életét veszti. Az első esetben a járvány hat hónapon át veti vissza a keresletet, Ázsiában 99,2 milliárd dollárnyi fogyasztói, kereskedelmi, szolgáltatói és beruházási kereslet esik ki. Ez a keresletcsökkenés a bruttó hazai termék 2,3 százalékának felel meg.

A második, súlyosabb esetben a járvány egy éven át fogja vissza a keresletet, ez esetben a veszteség 282 milliárd dollárra, az ázsiai teljes GDP 6,5 százalékára rúghat. Mindkét esetben további 14,2 milliárd dollár ( a GDP 0,3 százaléka) esne ki a dolgozók munkaképtelensége vagy halála miatt.

Ázsia gazdasági növekedése lelassulna vagy leállna, ” hosszabb távon ez a szegénység fokozódásával járna”. A súlyosabb járvány-forgatókönyv szerint Ázsia gazdasági növekedése leállna, a regionális GDP 0,1 százalékkal bővülne mindössze. Ez esetben az áruk és a szolgáltatások globális kereskedelmében 14 százalékos, vagyis 2,5 billió dolláros visszaesés következne be – olvasható a manilai székhelyű regionális bank jelentésében.

A Világbank is ma tette közzé értékelését a helyzetről. Eszerint a madárinfluenza eddigi gazdasági hatása csak néhány kelet-ázsiai gazdaság vidéki térségeiben érezhető és korlátozott méretű. Vietnam bruttó hazai termékének 0,1-0,2 százalékát veszíti el, de ez az arány jelentősen növekedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik