Élet-Stílus

Ingyenes adatbáziskezelő az Oracle-től

Oracle Database 10g Express Edition (Oracle Database XE) néven az Oracle bejelentette a világ vezető adatbázisszoftverének ingyenes, belépő szintű változatát. Az Oracle Database XE bétaverziója már letölthető.

Az Oracle Database 10g új kiadása ingyenes, belépő szintű adatbázis-kezelőt kínál az alkalmazásfejlesztőknek, adatbázis-adminisztrátoroknak (DBA-k) és diákoknak saját alkalmazásaik fejlesztéséhez és telepítéséhez. Emellett a független szoftverszállítók (ISV-k) és a hardvergyártók is ingyenesen forgalmazhatják alkalmazásaikkal és termékeikkel, illetve beágyazhatják azokba.

„Az Oracle Database XE segítségével a fejlesztők, DBA-k, ISV-k és diákok ingyen elsajátíthatják a világ vezető adatbázisszoftverének használatát, alkalmazásokat fejleszthetnek rá, és azokat üzemeltethetik vele” – mutatott rá Thomas Kyte, az Oracle alelnöke. „Többé nem kell félmegoldásokkal megelégedniük, rögtön a legjobbal indulhatnak” – tette hozzá.

Az Oracle Database XE az Oracle Database 10g 2. változatának programkódjára épül, így száz százalékban kompatibilis az Oracle adatbázis-termékcsaládjának összes tagjával, köztük az Oracle Standard Edition One, Oracle Standard Edition és Oracle Enterprise Edition kiadással. Tehát kicsiben lehet kezdeni, és az igények növekedésével frissíteni lehet az Oracle Database 10g-re úgy, hogy az alkalmazások átírás nélkül átköltöztethetők a más kiadású Oracle adatbázis-kezelőkre.

Az Oracle Database XE a 32 bites Linux és Windows operációs rendszereken használható, és bármely támogatott hardverplatformra telepíthető.

A Novell és a Red Hat több csatornán keresztül is kínálja felhasználóinak az Oracle Database XE-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik