Élet-Stílus

Mrs. Mozart és egyéb csemegék a Zeneakadémián

Mrs. Mozart - egy énekesnő, hat szerep címmel ad jótékony célú áriaestet Rost Andrea a Zeneakadémia nagytermében november 11-én.

Az Alma Mater-koncertek sorozat előadásán Pál Tamás vezényletével a Weiner-Szász Kamarazenekar kíséri Rost Andreát. A nyilvános hangversenyre az intézmény főbb támogatói 12 ezer forintos különjegyet válthatnak: a bevétel a Genie Oblige – Együtt a Zeneakadémiáért közhasznú alapítványt (amelynek kuratóriumi tagja Rost Andrea is) gazdagítja. E belépők mellé a vendég ajándékként megkapja a művésznő legújabb Mozart-CD-jét – tájékoztatta az MTI-t Széles Kinga, az egyetem PR-menedzsere.

A Zeneakadémián valamikor a koncerttermek is az oktatást szolgálták: így mutatkozhattak be a nyilvánosság előtt olyan tanárai és növendékei, mint például Dohnányi Ernő vagy Hubay Jenő, valamint Cziffra György vagy Fischer Annie, és a közönség számára is kiderülhetett, mire képes a diákzenekar meg a kórus.

“A szellemében megújuló Zeneakadémia (…) ezt a szokást vezeti be újból. Arra törekszünk, hogy az Alma Mater védjeggyel ellátott hangversenyeknek különleges rangjuk legyen. Hogy bennünket képviseljenek azok előtt, akik szívükön viselik sorsunkat és büszkék ránk. Hogy zenei produkciókban találkozzanak régi és új növendékeink, magyar és külföldi barátaink. Itthon, a Zeneakadémián.”

Ezekkel a szavakkal ajánlja a közönség figyelmébe Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora az új sorozatot, amelynek keretében lép fel Rost Andrea, az egykori növendék, a New York-i Metropolitan, a milánói Scala és a Bécsi Opera állandó vendége is.

Az Alma Mater-koncerten, november 13-án a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Haydn Lakatlan sziget nyitányát és C-dur gordonkaversenyét, valamint Beethoven III., Eroica szimfóniáját mutatja be Pál Tamás és Varga Tamás dirigálásával.

December 4-én Erkel Bánk bánjának keresztmetszetét mutatja be a zenekar, december 15-én pedig a Zeneakadémia Gonda János által alapított, 40 éves jazztanszakának hallgatói és tanárai adnak koncertet. Tolerancia-koncert nyitja meg az Alma Mater-sorozat második félévét január 16-án.

A Martin Luther King emlékére rendezett hangverseny első felében közös megnyilvánulási lehetőséget teremtenek a szervezők az afro-amerikai zenének, a zsidó kántorok művészetének és a müezzinek ősi énekének, a második részben pedig egy új mise részletei hangzanak el: Kákonyi Árpád, a Zeneakadémia hallgatója a keresztény ökumené szellemében alkotta művét.

Kelemen Barnabás hegedűművész és Pertis Zsuzsa csembalóművész februári Alma Mater-koncertjén Johann Sebastian Bach Hat szonáta hegedűre és csembalóra című műve hangzik el.

A sorozat keretében újabb opera-keresztmetszeteket (február: Varázsfuvola, június: Bohémélet) játszik a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, amely márciusban Monleone, Leoncavallo: Parasztbecsületek címmel ad hangversenyt.

Májusban Csajkovszkij VI. szimfóniája, valamint Rómeó és Júlia nyitányfantáziája csendül fel az előadásukban. Ugyancsak májusban Kocsis Zoltán zongoraművész lép fel a zenekarral – Bartók Concertója és a Húsz magyar népdal lesz műsoron.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik