Élet-Stílus

Hurrikánná fokozódott a Béta

A Béta névre keresztelt trópusi vihar vízözönszerű esők kíséretében közelít Nicaragua partjai felé.

Providencia szigetén átvonulva komoly károkat okozott az idei szezon sokadik hurrikánja, amely a viharos szél mellett óriási esőzésekkel is fenyegeti az útjába kerülő területeket.
A sziget telekommunikációs szolgáltatásai megbénultak, mindazonáltal sérültekről vagy áldozatokról nem érkezett jelentés.

A szigetnek ötezer állandó lakója van, rajtuk kívül csak egy maroknyi turista tartózkodik a kis karibi szigeten.

Az NHC (National Hurricane Center) hajnalban 1-es erősségű hurrikánnak minősítette a Betát, miközben az a nicaraguai partoktól mintegy 200 kilométerre északnyugati irányban haladt, átlagosan 5 kilométert megtéve óránként. A hurrikánná változott vihar szél erőssége eléri a 120 km-t is.

A szakemberek pénteken még kettes fokozatúra becsülték a Béta lehetséges erősödését, de szerencsére a vihar a szigeten átvonulva, nem erősödött fel erre a szintre. A meteorológiai előrejelzések nem számolnak azzal, hogy a Béta az Egyesült Államok partjain is károkat okozhatna.

Nicaragua a Béta közeledésére különleges intézkedéseket foganatosított. Több ezer embert evakuáltak a veszélyeztetett területekről, készültségbe helyezték a katonaságot és figyelmeztették a lakosságot. A szomszédos Hondurasban szintén felkészültek arra a lehetőségre, hogy a hétvégén a Béta eléri a part menti településeket.

A Béta minden tekintetben rekorder hiszen a tizenharmadik hurrikán és a huszonharmadik névvel nevezett vihar az idei szezonban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik