Élet-Stílus

Hamis madárinfluenza-gyógyszert árulnak a neten

admin
admin

2005. 10. 26. 14:54

A kéretlen levelek között megjelentek azok a spamek, amelyek a jelenleg sokakat foglalkoztató madárinfluenza ellenszerét kínálják. A spammerek, kihasználva a felhasználók hiszékenységét, hamis gyógyszerrel helyettesítik a hatékony készítményt.

Rendszeresen érkeztek korábban is a gyógyszereket, teljesítményfokozókat, illetve Viagrát kínáló levélszemetek. A spammerek most is lépést tartottak a médiában sokat látható eseményekkel. Nagy tömegben árasztották el a világot azok a kéretlen e-mailüzenetek, amelyek valamilyen formában a madárinfluenza veszélyességére hívják fel a figyelmet, és ennek elhárítására valamilyen terméket kínálnak.

A reklámlevélküldők úgy állítják be a tevékenységüket, mintha az valamiféle más módon meg nem szerezhető ellenszer egyetlen beszerzési forrása lenne, és ezzel számos jóhiszemű felhasználót károsítanak meg.

A leggyakrabban kínált gyógyszer a Tamiflu, amely nevét szinte mindenki ismeri a médiából. A spamek küldői egyébként általában megegyeznek azokkal, akik korábban Viagrát és Xanaxot ígértek interneten keresztül. Az ilyen e-mailek küldői azonban sohasem abban érdekeltek, hogy egészségesebbek legyünk, sokkal inkább abban, hogy kellőképpen hizlalhassák bevételeiket a reklámozott termékek segítségével.

Az internet-biztonsági szakértők óvnak az ilyen interneten vásárolható szerektől, mert számos esetben a kínált drága készítmény jó esetben káros mellékhatások nélküli, egyszerű hamisítvány. Jelen esetben a Roche – a Tamiflu gyártója – jelezte, hogy az interneten rendelhető, megbízhatatlan eredetű gyógyszer nagy része hamisítvány, ennek megfelelően teljesen hatástalan mindenfajta megbetegedés ellen.

A különböző országokban működő orvosi kamarák is kampányba kezdtek, hogy felvilágosítsák a felhasználókat az interneten vásárolható, olcsó hamisítványok kockázatairól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.