Élet-Stílus

Villanymerci Tokióban

A Mercedes-Benz a 39. Tokiói Autószalon mutatja be kísérleti járműveinek legújabb képviselőjét. Az új F 600 HYGENIUS elnevezésű, kompakt méretei ellenére családi felhasználásra is kiválóan alkalmas autót villanymotor hajtja.

A rendszer a hibridüzemhez hasonló elven működik, lítium-ion akkumulátorokban tárolja a fölösleges energiát, így mindenkor optimálisan tud gazdálkodni a rendelkezésre álló forrásokkal. Parkoláskor és tolatáskor például csak az akkumulátor táplálja a villanymotort, gyorsításkor viszont a tüzelőanyag-cella is bekapcsolódik az áramellátásába. Fékezéskor generátorként működik a villanymotor, és tölti az akkumulátort, ekképpen hasznosítva a felemésztett mozgási energiát.

A 85 kW/115 LE teljesítményű, szennyezőanyagot nem termelő villanymotor mindössze 2,9 litert fogyaszt, és 400 kilométeren át képes működni egyetlen tank cseppfolyós hidrogénnel. A kísérleti járműben mutatkozik be továbbá a Mercedes-Benz újfajta, virtuális kijelzőkre épülő kezelési koncepciója, innovatív ülésrendszere, valamint egyéb, a biztonság és az utazókényelem fokozását célzó korszakalkotó műszaki fejlesztései.

A tüzelőanyag-cella nemcsak a kísérleti jármű motorját látja el árammal, hanem szükség esetén mobil erőműként is funkcionál: 66 kW teljesítményével több családi ház áramszükségletét képes fedezni. A megfelelő átalakító berendezés segítségével pedig bármilyen háztartási elektromos készüléket működtetni lehet a gépkocsi által termelt energiával. Ehhez nem kell mást tenni, csak beilleszteni azokat a csomagtér ajtaján kialakított csatlakoztatóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik