Élet-Stílus

Árulkodó nyomtatók – megfejtett titkos kódok?

A színes nyomtatókkal készült oldalak olyan titkos, rejtett információkat tartalmazhatnak, amelyek segíthetik a hatóságokat a keresett személy megtalálásában. Az amerikai Electronic Frontier Foundation (EFF) fogyasztói érdekvédő szervezet utánajárt a dolognak, és sikeresen feltörte a Xerox nyomtatóiban használt kódjelzéseket.

A hír elsőre összeesküvés-elméletnek hangozhat, pedig távolról sem az. Tavaly az amerikai PC World magazin hasábjain jelent meg, hogy számos színes lézernyomtatóval készült dokumentum olyan sárga színű azonosító jeleket tartalmaz, amelyeket csak speciális megvilágítás mellett lehet látni. A cikk a Xerox egyik vezető kutatóját idézte, aki elmondta, hogy a sárga pontok a hatóságok számára értékes adatokkal szolgálhatnak a nyomtatót üzemeltető személy kézre kerítésében, ha az a gépet például illegális bankók előállítására használná. A kódolt információ tartalma eddig titkos volt, és csak a hatóságok ismerték, ám a ZDNet értesülései szerint, úgy tűnik, ennek vége.

A San Franciscó-i székhelyű Electronic Frontier Foundation fogyasztói érdekvédő szervezet bejelentette, hogy megfejtette a Xerox nyomtatói által használt, láthatatlan vonalkódot, amely a nyomtató sorozatszámát, valamint a nyomtatás időpontját rejti magában. Az EEF azt állítja, hasonló kódolási technikát vélt felfedezni több nagyobb nyomtatógyártó – köztük a HP – termékein is, azonban ez idáig a szervezet emberei csak egyfajta Xerox-modell kódrendszerét fejtették meg.

Arról nincs információ, hogy bárkit is letartóztattak volna a sárga pont kódok segítségével, és senki nem tudja biztosan, mióta vannak használatban. Seth Schoen, az EFF kutatását vezető kódfejtő azonban megjegyezte, hogy a kódokat olyan dokumentumokon találták meg, melyek egy legalább 10 éves nyomtatóval készültek. “Úgy tűnik valakinek a kormányzatban igencsak nagy volt a befolyása a nyomtatástechnológiára” – tette hozzá ironikusan a szakember a CNN/Money oldalán.

Mikroszkóp alatt pöttyök láthatók

Az amerikai titkosszolgálat tegnap megerősítette, hogy a normál körülmények között nem látható jelzések valóban léteznek, ám szerepük igencsak háttérbe szorult a kalózkodás ellen folytatott harcban. “Ez egy ellenintézkedés a hamisítások megelőzésére” – nyilatkozta Eric Zahren, az ügynökség szóvivője. “Azért hoztuk létre, hogy megvédjük az emberek kemény munkával megkeresett pénzét a dollárt a hamisítóktól.”

Bill McKee, a Xerox szóvivője szintén megerősítette a rejtett kódok létezését, de ugyanakkor azt is elmondta, hogy vállalata csak eleget tett a hatóságok felkérésének. A HP is kifejtette, hogy szívügyének tekinti az illegális másolatok elleni harcot és támogatja a nyomtatóipar és a hamisítók után nyomozók együttműködését. Azonban Schoen szerint a kódolt információk veszélyt jelenthetnek azokra, akik elnyomó hatalom irányítása alatt élnek, valamint akiknek jogos igényük lenne az anonimitásra. Az emberjogi aktivistát ez az eset arra emlékeztette, amikor a Szovjetunióban az írógépek által hagyott árulkodó jelek alapján próbálták meg felkutatni a földalatti mozgalmak publikációinak íróit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik