Élet-Stílus

Kifinomultabb trükköket vetnek be a spammerek

Egyre több olyan kéretlen levél érkezik, amely valódi webhelyek linkjein keresztül irányítja a felhasználókat a spamküldők oldalaira.

A havi Spam Index felmérésének eredményei szerint a levélszemétküldők szeptemberben az e-mail biztonsági intézkedések kijátszására szolgáló új technikáikat tökéletesítették. Egyre többször kaphatunk olyan e-mailt, amely a spamszűrő megoldás kijátszása érdekében ismert webhelyeknek tűnő linkeken keresztül irányítja a felhasználókat a spamküldők oldalaira. A gyanútlan címzett, ha rákattint a levélben található linkre – például a www.yahoo.com-ra , akkor nem a címben szereplő oldal nyílik meg a böngészőben, hanem a levélszemét-küldő saját webhelye.

A leggyakrabban „ugródeszkának” használt oldalak a Yahoo! és a Geocites, mivel ezek a webhelyek nem szerepelnek a spamszűrő adatbázisok tiltólistáin.

A felhasználók aktuális események iránti érdeklődését kihasználva a levélszemétküldők újabban „országos felmérésnek” látszó levelekkel tévesztik meg a címzetteket. A levelek olyan közérdeklődésre számot tartó kérdésekkel foglalkoznak, mint például „Támogatja Ön az iraki háborút?” vagy „Jól végzi munkáját az elnök?”. Hogy a levelek hitelességéről meggyőzzék az olvasókat, Visa-ajándékkártyákkal és nyereményekkel csábítják a válaszadókat.

Az online-szerencsejáték népszerűségét tekintve meglepő, hogy az ilyen témájú levélszemét a teljes mennyiség 2,2 százalékáról 0,2 százalékra csökkent. Az egészségügyi témájú kéretlen levelek az elmúlt hónaphoz képest 9 százalékkal visszaesve, a levélszemét 32,5 százalékát teszik ki. A többi kategóriában csak kisebb változások történtek. A pénzügyi levélszemét 31,17 százalékról 33 százalékra növekedett, a közvetlen termékajánlatokat tartalmazó kéretlen levelek aránya pedig – kevesebb, mint 5 százalékkal – 18,3 százalékra emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik