Élet-Stílus

Interneten is követhető a Huszein-per

A tárgyalást az ígéretek szerint az interneten is figyelemmel kísérhetjük, ám a nyelvi és jogi problémák miatt ez a terv még meghiúsulhat.

A pert a nyilvánosság előtt szeretnék lefolytatni, ezért az is felmerült, hogy akár interneten is követhető lenne a diktátor elleni jogi procedura.

“Súlyos biztonsági problémákkal nézünk szembe” – jelentette ki a Cnet magazinnak Michael Scharf, a Case Western Reserve University jogi professzora, aki szerint az internetes adás könnyen életveszélybe sodorhatja a perben megszólaló tanúkat. Az ügyben eljáró bíróság által létrehozott weboldal ezért nem kínál ilyen lehetőséget, az internetezők mindössze a hírügynökségeknek átadott, fordítatlan anyagokat tekinthetik meg.

A pert Bagdad egy nemrég kialakított bírósági termében folytatják le. Huszein védői a per elhalasztását kérték, mivel szerintük a jelenlegi légkörben nem lehet elfogadható eljárást lefolytatni. A másik oldal viszont biztos abban, hogy külső befolyásoktól mentesen érhet véget az ügy, és minden tekintetben meg tudnak felelni a nemzetközi előírásoknak.

A felvételről, többnyire fél-, vagy egyórás késéssel sugárzott adásokat – megfelelő előfizetési, vagy feliratkozási díj ellenében – többek között az Associated Press, az MSNBC, illetve a CNN-hez közeli Court TV adja majd közre. Az ABC News még ezen is túlmegy: szóvivőjük szerint a pert mobiltelefonon is végignézhetjük, mégpedig a 24 órás News Now szolgáltatáson keresztül. Kétség nem férhet hozzá azonban, hogy idővel a fájlcserélgető hálózatokon is megjelennek majd a felvételek, megkerülve a különböző fizetős szolgáltatásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik