Élet-Stílus

Gyorsan növekszik a céges szerverállomány

Immáron harmadik éve produkál kétszámjegyű növekedést Közép- és Kelet-Európa a vállalati felhasználású szerverek területén – áll az IDC jelentésében.

Az IDC szerint az elmúl évben regisztrált növekedés értékben eléri az 1,4 milliárd dollárt értéket, amely 215 ezer szervert jelent. Az éves növekedés százalékos értékben kifejezve eléri a 26,1 százalékot.

A bankok, az energia és telekommunikációs szektor privatizációja kapcsán megjelenő megnövekedett hardware igények számos országban a korábbi gyengébb felszereltség miatt lépnek fel.

A piac ilyen dinamikus növekedése azonban az elemzők szerint sem tart sokáig, bár a becsült számok 2006-ra is legalább 16 százalékos bővülést jósolnak.

A legnagyobb piac természetesen Oroszország, ahol még számos kiaknázatlan lehetőség rejtőzik az elemzők szerint. A második helyet a lengyelek, míg a harmadikat a csehek foglalják el. Mindkét országban az EU csatlakozás gazdasági előnyeit emelik ki a szakértők, a piac növekedésének okaként.

A beszállítók rangsorát a HP vezeti, a második helyet az IBM és a harmadikat a Dell birtokolja.

A magyar szerver piacon a gyártók részesedési arányai megegyeznek a régióban kialakult beszállítói részesdésekkel. A IDC szerint a HP az új szervereinek köszönheti azt a előretörést, amelyet a térség országaiban sikerült produkálnia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik