Élet-Stílus

Esterházy jegyzeteivel szerzett belépőt a foci vb-re

Esterházy Péter németországi jegyzeteit adta közre Florian Süssmayr festményeivel illusztrálva a Süddeutsche Zeitung melléklete.

A német könyvszakma békedíjának tavalyi nyertese a futballpályák világából közelített a német valósághoz és néplélekhez. Esterházy a müncheni magazin legújabb – a könyvvásárra időzített – kiadásában hosszasan ecseteli a szászországi Harthában tett látogatását, ahol 1970-ben egy focicsapattal együtt egyszer már megfordult.

“Megpróbálok emlékezni a városra és képzeletemben a 35 évvel ezelőtti időkből népesítem be az üres utcákat és tereket lányokkal, fiatal asszonyokkal és férfiakkal, akik előtt még ott volt az élet. A futballpályák közelében az ember megfeledkezik a diktatúrákról” – írja jegyzeteiben Esterházy, akinek testvére, Márton válogatott focista is volt. A Süddeutsche Zeitung Magazin szerkesztői elárulják, hogy volt egy igen nyomós “érvük”, amikor felkérték a jegyzetek megírására a futballrajongó Esterházy Pétert: belépőjegy a jövő évi németországi foci-világbajnokságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik