Élet-Stílus

Persányi: felével nő a zöldtárca büdzséje

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) 2006-ben várhatóan 106 milliárd forinttal gazdálkodhat, a fejezeti költségvetést tekintve ez 56 százalékkal haladja meg a 2005-ben rendelkezésre álló összeget – közölte Persányi Miklós.

A környezetvédelmi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a zöldügy a kormányzatban is nagyobb súllyal jelenik meg jövőre. A tárcáknál 151 milliárd forintot fordítanak környezetvédelemre. Így összességében 257 milliárd forint jut a költségvetésből erre a célra.

Persányi Miklós tájékoztatója alapján az uniós támogatással megvalósuló beruházások eredményeként (csatornázás, szennyvíztisztítás, hulladékkezelés) soha nem látott ütemű fejlesztések valósulnak meg a környezetvédelemben. Az uniós társfinanszírozású zöldberuházások teljes költsége 350 milliárd forint. A zöldtárca jövő évi költségvetésében a hazai önrész legalább 47 milliárd forint, de ez az igényeknek megfelelően bővíthető.

A gátak, védművek fenntartására jövőre 50 százalékkal több, összesen 3 milliárd forint jut. A Vásárhelyi-terv folytatására az idénről várható maradvánnyal együtt több mint 10 milliárd forint lesz a jövő évi költségvetésben.

A miniszter közölte azt is, hogy tárcánál és intézményeinél dolgozók száma 2002-óta több mint nyolcezerről hétezerre csökkent. A legnagyobb leépítés a központi intézményeket érintette, 2 év alatt mintegy 300 fővel csökkent az ezen a területen dolgozók száma. A minisztérium 2005. végén az utolsó háttérintézményt, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóságot is bezárja, azok megszüntetésével 700 millió forintot takarít meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik