Élet-Stílus

Holden Efijy: high-tech a patinás forma alatt

Ausztrália legkedveltebb autójának, a Holden FJ-nek reinkarnációját csodálhatták meg a szerencsések a Sydney Motor Show-n.

52 évvel az Efijy megépítését inspiráló Holden FJ 1953-as bemutatkozása után készült el a világ talán legszebb retro tanulmányautója. A háború utáni éveket idéző, merész, B-oszlop nélküli karosszéria alatt azonban korszerű technika rejtőzik.

653 lóerő és 775 Nm forgatónyomaték áll a vezető rendelkezésére, amit a Chevrolet Corvette hatliteres, V8-as LS2 motorja szolgáltat Roots feltöltővel. Ez közel tizenegyszer nagyobb teljesítményt jelent, mint amit az eredeti FJ hathengeres motorja tudott. A motor erejét négyfokozatú, nyomógombokkal vezérelhető automatikus váltó közvetíti a kerekek felé.

Az állítható magasságú, sűrített levegős felfüggesztéssel az autót gombnyomásra akár a földtől 2,5 centire is leültethetjük. Persze így nehéz vele autózni, de legalább jól néz ki. Előre 20, hátra 22 colos, lyukak nélküli keréktárcsák kerültek az 5,2 méter hosszú, Corvette alapokra épített autóra.


Holden Efijy: high-tech a patinás forma alatt 1

Fotó: Vezess.hu

Kilincsek helyett, a vezető érkezésekor szenzorok nyitják az ajtót, hogy a boldog tulaj belesüppedhessen a beépített biztonsági övvel felszerelt, krémszínű bőrülésbe.

Belül igazi retro hangulat uralkodik, amit még az érintőképernyős, behajtható LCD kijelző, a kilométeróra és az egyéb high-tech berendezések sem rontanak el. Gyöngyházfényű, bakelit kinézetű nyomógombokkal vezérelhető az elektronikus sebességváltó, hajlított, juharfa padló került az autóba, amelyet alumínium berakásokkal is díszítettek.

Hasonlóan más showautókhoz, az Efijy-t is felszerelték csúcsminőségű szórakoztató rendszerrel, saját, merevlemezes audio/video adattárolóval, amihez központi erősítő és hangszórórendszer kapcsolódik.

Nyilvánvalóan nem tervezik az autó sorozatgyártását, sajnos az Efijy project csupán a Holden dizájncsapatának édesgyermeke marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik