Élet-Stílus

Kevesebb átjátszóállomás kell az új GSM-rendszerhez

Új frekvenciatartományt vezetnek be a mobiltelefonálásban. Az Ericsson és a Nokia a 450 MHz-es frekvenciatartomány meghódítását tűzte ki célul maga elé. Ennek előnye, hogy ugyanakkora hálózatot lehet felépíteni, mint most, de a jelenlegi rendszerekhez képest kevesebb átjátszóállomásra van szükség.

A két vállalat szakemberei szerint a GSM450 elsősorban a vidéki régiókban lehet majd népszerű, ahol az emberek így egy kevés költséggel felszerelhető, de jól használható mobilhálózathoz juthatnak. “Az Ericsson által kifejlesztett GSM450-es rendszer előnyei közé tartozik, hogy teljes mértékben támogatja a globális roaming-szolgáltatást, valamint az EDGE- és a GPRS technológiákat. Így tehát az előfizetőknek nem kell attól tartaniuk, hogy elesnének bármelyik kedvenc szolgáltatásuktól is” – nyilatkozta Ulf Ewaldsson, az Ericsson GSM-részlegének vezetője és a vállalat alelnöke.

“Nekünk elsősorban az szimpatikus a GSM450-ben, hogy kézzelfogható mértékű költségcsökkentést tesz lehetővé a mobiltelefon-gyártóknak és a mobilszolgáltatóknak” – mondta Srren Petersen, a Nokia Mobile Phones alelnöke.

A GSM450 alkalmazása mellett szól ezenkívül az is, hogy összekapcsolható a más, vagy az ugyanazon régiókban működő 900, 1800 és 1900 MHz-es GSM-hálózatokkal. Az infrastruktúrák összekötése nem igényel különösebb időt és energiát.

Mivel mind a mobilszolgáltatók, mind a mobiltelefon-gyártók támogatják az új hálózatot, ezért a tervek szerint már jövőre a boltokba kerülhetnek az első GSM450-es készülékek és felállíthatják az első GSM450-es mobilhálózatokat. A kérdés ezek után már csak az, hogy az új rendszert hogyan fogadják majd a felhasználók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik