Élet-Stílus

Jönnek a járásfelismerő mobiltelefonok

Finn kutatók mobiltelefonokba, palmtopokba, laptopokba építhető szenzorokat fejlesztettek ki, melyek a tulajdonos járását képesek felismerni, és ha idegenhez kerülnek, blokkolják a rendszert.

A Helsinkiben működő VTT Technikai Kutatóközpont munkatársai Heikki Ailisto vezetésével tesztelték az új biztonsági berendezést. Az eszköz lényege, hogy – elsősorban zsebben illetve övön hordott készülékek esetében – a mobiltelefon vagy palmtop használatának első napján mintegy „megtanulja” tulajdonosának járását.

Rögzíti a járás ritmusát, a gyorsulásokat, lassulásokat, a lépések hosszát. Innen kezdve ezt a mintázatot fogadja el a tulajdonosénak, és ha ettől nagymértékben eltérő járást érzékel, lezárja a telefont, és csak jelszóval lesz feloldható.

A rendszer a laboratóriumi teszt során 96 százalékos hatékonysággal működött, azaz százból csupán négy esetben nem vette észre a különbséget gazdája és a „tolvaj” mozgása között.

Sajnos magát a lopást nem akadályozza meg az új szerkentyű, csupán a készülékben tárolt adatokat védi. Ideális továbbá a kíváncsi házastársak megfékezésére, ha netán párjuk magántermészetű sms-eit szeretnék olvasgatni.

Az újítást – amely a remények szerint évente több millió mobiltelefon és laptop ellopásának venné elejét – már szabadalmaztatták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik