Élet-Stílus

Akár terápia is lehet a blogírás

Az online naplók között nem mindegyik nevezhető gyöngyszemnek, ám a pszichológusok szerint a XXI. században - az élmények megosztásával - a blogok akár egyfajta terápiaként is felfoghatók.

A webblog a pszichológusok véleménye szerint nem más, mint egy kiberkatarzis. Napjainkban egyre több szakember véli úgy, hogy a blogok segíthetnek például a természeti katasztrófák túlélőinek a borzalmas események feldolgozásában, a szeretteik elvesztése feletti gyászukban. Erre számtalan példa akad.

Egy férfi például akit soha nem érdekelt az internet, a felesége megbetegedése után vált rendszeres naplóíróvá. Eleinte csak a kórházi vizsgálatokról, a diagnózisokról és a terápiás foglalkozásokról írt, később azonban rendszeressé váltak a bejegyzései és akkor is hozzáfűzött valamit a naplójához, ha valami az eszébe jutott. Egy másik bloger alkoholista volt, és azt hitte sohasem lesz mersze felhagyni az ivással. Azonban a világhálón egy olyan közösségre lelt, ahonnan erőt meríthetett és később örömmel jelenthette be internetes naplójában, hogy 3 éve egy deci alkohol sem ment le a torkán. S ki tudja, közvetve vagy közvetlenül talán már ő segít másokon.

Az AOL által támogatott felmérés szerint ma a grafomán önmegvalósítók fele hiszi úgy, hogy az online naplóírás egyfajta terápia. Az Egyesült Államokban pedig már létezik egy olyan kórház, amelynek a betegei egy külön naplóoldalon szabadon vezethetik a blogjukat a keresztnevük alatt. A projekt igen sikeres, ezért a kórház vezetése már azon gondolkozik, hogy létrehoz egy videóblogot is.

Hazánkban szintén óriási népszerűségnek örvend az internetes naplóírás. Ma már mindennapos dolognak számítanak a blogok és egyáltalán nem ritka, hogy a vállalatoknak (például a KFKI) vagy például a napilapoknak (Népszabadság) és portáloknak (hotdog.hu) is van külön blogoldaluk. Persze azért a humoros, de nagyon is komoly mondanivalójú blogokért sem kell a tengerentúlra mennünk. Egy ilyen gyöngyszem például a Biciklisfutárok blogja, ahol a futárok kendőzetlen stílusban írják meg a véleményeiket a mindennapok történéseiről és a velük történt eseményekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik