Élet-Stílus

Razziát indítanak a gyorshajtók ellen

Uniós akció keretében országos sebesség-ellenőrzési razziát indít a rendőrség szerdán és pénteken a gyorshajók kiszűrésére. A közlekedésbiztonsági akcióban mintegy 500 rendőr vesz részt.

Gégény István rendőr alezredes elmondta: az Európai Unió tagállamaira és négy másik országra – Romániára, Svájcra, Norvégiára és Moldáviára – kiterjedő, egyhetes sebességellenőrző akciót a TISPOL, az unió közlekedésrendészeti szerveit összefogó szervezete szervezi.


A magyar rendőrség – mint a TISPOL teljes jogú tagja – részt vesz a “Speed” (sebesség) ellenőrzés végrehajtásában, melynek keretében október 12-én és 14-én legalább napi 5-5 órában a fővárosban és az ország valamennyi megyéjében fokozott közúti ellenőrzést tart. Nem csak az akcióban résztvevő ötszáz rendőr ellenőriz majd, hanem üzembe helyezik valamennyi – közel ezer darab – lézeres és radaros sebességmérő készüléket is.

Magyarországon és az Európai Unióban is a leggyakoribb szabálysértés a gyorshajtás, ez okozza a legtöbb balesetet is. 2004-ben csak Magyarországon 529 ember halt meg bizonyítottan a gyorshajtás miatt. A 2010-ig szóló közlekedéspolitikai koncepció szerint 30 százalékkal kell csökkenteni a halálos balesetek számát Magyarországon, ennek elérésében a gyorshajtókkal szembeni hatékony rendőri fellépés kiemelt fontosságú – indokolta az akciót Gégény István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik