Élet-Stílus

Szélerőmű-parkok épülnek Nyugat-Magyarországon

Megkapta a jogerős környezetvédelmi engedélyt az EETEK Hungary Energia-hatékonyság Technológiai Rt. bágyogszováti és hárskúti szélerőmű beruházása, amelyek tervezett összértéke eléri a 26 milliárd forintot.

Az egyenként 25-30 széltoronyból álló két park – a kiválasztott turbina típusától függően – összesen akár 250 ezer MWh energiát is termelhet évente, így éves szinten mintegy 140 ezer tonnával csökkentheti Magyarország szén-dioxid kibocsátását.

„A bágyogszováti és a hárskúti beruházás jelentősen hozzájárulhat Magyarország energiapolitikai és környezetvédelmi célkitűzéseinek teljesítéséhez” – nyilatkozta Lansing Gatrell, az EETEK vezérigazgatója. A két, hazánkban egyedülálló szélerőmű projekt építési engedélyezése lényegében azonnal megkezdődik, és a tervek szerint 2006-07-re már a beüzemelésük is megtörténhet.

A tervezett bágyogszováti szélerőmű-park a Kisalföldön, Csorna közelében, a Hárskúti pedig az Észak-Bakonyban, a községtől északnyugatra és északkeletre kerül kialakításra. A kijelölt területek a vadon élő állatfajok élő-táplálkozó és fészkelő helyétől és vonulási útvonalaitól megfelelő távolságra vannak. A szakemberek által készített átfogó környezeti hatástanulmányok bizonyítják, hogy a két szélerőmű park semmiféle negatív hatást nem gyakorol a környezetre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik