Élet-Stílus

Nő az IKT szektor gazdasági szerepe

admin
admin

2005. 10. 11. 17:24

Meghatározó szerepet játszik Magyarország modernizációjában az infokommunikációs-informatikai (IKT) szektor amelynek exportja tízszeresére nőtt kilenc év alatt, és mára a magyar kivitel 14 százalékát adja – jelentette be az informatikai és hírközlési miniszter.

A Internet Hungary 2005 konferencián kedden Tihanyban Kovács Kálmán elmondta, hogy a legfejlettebb országokat tömörítő OECD adatai szerint a szervezeten belül ezzel az aránnyal Magyarország a második, míg a szektor a bruttó hazai termékhez (GDP) való hozzájárulást tekintve a negyedik helyet foglalja el.

Az utóbbi két év alatt az internet egyedi látogatóinak száma két és félszeresére nőtt, miközben e téren a következő hónapokban további jelentős bővülés várható. Jövő év elejétől például a közigazgatásban bevezetik az elektronikus aláírás használatát, ami meggyorsítja majd a digitalizációt a civil és az üzleti szférában is – tette hozzá Kovács.

Az informatikai tárca vezetője elmondta: 2005 végéig 2500 település kapcsolódik széles sávon az internethez, ám még mindig jelentős az ország digitális deficitje, hiszen a felmérések szerint a 14 éves korosztály 20 százaléka még sohasem használt számítógépet. Ugyanakkor tény az is, hogy a vállalati internet penetráció ma már megközelíti a 80 százalékot.

Az eseményen Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke elmondta: a hatóság célja korábban az volt, hogy minél jobb szolgáltatásokat lehessen elérni minél olcsóbban. Ez jórészt megvalósult, hiszen míg néhány évvel ezelőtt a széles sávú internet elérés 13 000 forintba került, addig ma már csak 6000 forint körüli összegbe, s eközben a szolgáltatás minősége is javult.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.