Élet-Stílus

Räikönnen lenyomta a mezőnyt

Kimi Räikkönen szenzációs bravúrt bemutatva, a 17. helyről rajtolva nyerte meg az izgalmas Japán Nagydíjat.

Jól döntöttek azok, akik Fernando Alonso bebiztosított bajnoki győzelme ellenére végignézték a Japán Nagydíjat, ugyanis a mostani verseny az év legizgalmasabb futama volt. Räikkönen az utolsó körben vágott az élre és zsebelte be egy újabb győzelmet, azok után, hogy a rajt pillanatában még a 17. helyen volt. Alonso szintén remekelt, ő a 16. helyről egészen a dobogó alsó fokára küzdötte fel magát.

A rajt után a vezető pozícióból induló Ralf Schumacher meg tudta tartani helyét, a másodikként rajtoló Jenson Button viszont egy helyet rontott, és egyből Giancarlo Fisichella mögé szorult. A már világbajnoki címmel büszkélkedhető Alonso ismét jól indult, és a 16. helyről a tizedikre ugrott előre. Nem tétováztak a McLaren csapat pilótái sem, akik mindketten leghátulról vágtak neki a futamnak.

Montoya nem sokáig bűvészkedhetett, ugyanis Villeneuve közreműködésével még az első körben a gumifalban végezte, jókora törmeléket hagyva maga után, ezzel munkát adva a Safety Car pilótájának. A nyolcadik körben vehette fel újra saját ritmusát a mezőny, ahol az élen tartotta magát a toyotás Ralf Schumacher, Fisichella-val a nyomában. A 13. körben derült fény a Toyota gyorsaságára, ugyanis Schumachernek már ekkor a boxba kellett hajtania, hogy üzemanyagot kapjon versenyautója. Schumacher boxkiállása után Fisichella vette át a vezetést, mögötte Button, Coulthard és Webber volt a sorrend.


Räikönnen lenyomta a mezőnyt 1

Fotó: Vezess.hu

Az ötödik helyen az exvilágbajnok leckézette az új bajnokot, és tartotta meglehetősen hosszú ideig a jóval gyorsabb Renault csapat sztárját. Nem tétlenkedett közben Räikkönen sem, aki a 26. körben megejtett boxkiállást követően már Schumacher és Alonso között állt.

A Ferrari egy-két kör erejéig Kimi-t is lassította, az előzés után viszont könnyen elszakadt a McLaren. A következő tankolást addig húzta a finn, amíg csak lehet, ami taktikus lépésnek bizonyult. A második kiállást követően ugyanis már Fisichella mögé került, és alig volt 5 másodpercnél nagyobb a hátránya.

Miután végleg túllépett Schumacheren, Alonso is magára talált, és Button, majd Webber megelőzésével a harmadik helyre hozta fel magát, ahol végül a versenyt is befejezte. Az első hely sorsa az utolsó körben dőlt el, ekkor Fisichella már nem tudta feltartóztani a rohamtempóban közelítő Räikkönent.

Az utolsó kínai futam előtt a Renault átvette a vezetést konstruktőrök versenyében is, de mivel csak két pont a McLaren hátránya, ez még könnyedén ledolgozható egy sikeres szerepléssel.


Räikönnen lenyomta a mezőnyt 2

Fotó: Vezess.hu

A verseny végeredménye:

1. Kimi Räikkönen McLaren-Mercedes M 129:02.212
2. Giancarlo Fisichella Renault M +1.633
3. Fernando Alonso Renault M +17.456
4. Mark Webber BMW.WilliamsF1 M +22.274
5. Jenson Button BAR-Honda M +29.507
6. David Coulthard Red Bull-Cosworth M +31.601
7. Michael Schumacher Ferrari B +33.879
8. Ralf Schumacher Toyota M +49.548
9. Christian Klien Red Bull-Cosworth M +51.925
10. Felipe Massa Sauber-Petronas M +57.509
11. Jacques Villeneuve Sauber-Petronas M +58.221
12. Rubens Barrichello Ferrari B +1:00.633
13. Takuma Sato BAR-Honda M +1 kör
14. Tiago Monteiro Jordan-Toyota B +1 kör
15. Robert Doornbos Minardi-Cosworth B +2 kör
16. Narain Karthikeyan Jordan-Toyota B +2 kör
17. Christijan Albers Minardi-Cosworth B +4 kör

Kiesettek:

18. Jarno Trulli Toyota M +43 kör
19. Antonio Pizzonia BMW.WilliamsF1 M +44 kör
20. Juan-Pablo Montoya McLaren-Mercedes M +53 kör

Ajánlott videó

Olvasói sztorik